Сърбия хем планира, хем отрича за ограда по границата с България

OFFNews 21 август 2020 в 15:04 2578 0

Снимка BGNES

Част от сръбската граница и сега е оградена

Няколко сръбски издания съобщиха, че ще бъде изградена телена ограда в Сърбия на границата с България, каквато се строи на границата с Македония, но сръбските власти са отрекли такава възможност, според българското министерство на външните работи.

Пред Танюг от общинските власти в Прешево обясниха, че работата по 147-километровата ограда на границата с Македония е започнала преди два месеца и тя е издигната върху държавна собственост, докато строителството върху частни парцели и в горите е спряно.

Първата подобна ограда е издигната от Унгария през 2015 г., а след това между Словения и Хърватия. Такава се планира и по границата с България, пише в. „Вечерне новости“.

След публикациите по разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска обяснение от властите на Сърбия за предполагаемите намерения на правителството да строи ограда по границата с България, съобщиха от МВнР.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков разговаря със сръбския посланик в София Желко Йович, който заяви, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение.

Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков проведе разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател г-жа Ана Бърнабич. Той потвърди, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.

В разговорите на нашите дипломати е подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на „зелена“ граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

По време на извънредното положение в Република Сърбия бе приета Наредба за мерките по време на извънредното положение, в която са изброени мерките, предприемани от властите за борба с разпространението на коронавируса. В чл. 3 'б' бе предвидено, че за предотвратяване разпространението на заразата, както и на масовото незаконно преминаване на държавната граница се допуска временното изземване правото на ползване на поземлени имоти, собственост на физически и юридически лица, по протежение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България. Решението за временно изземване правото на ползване се взема от Министерството на финансите по предложение на Републиканската дирекция за собствеността на Република Сърбия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови