Сандов за оставките на областните управители: Радев е навлязъл дълбоко в политиката. Мисли си, че е партиен лидер, който управлява

Бившият екоминистър обясни какви са рисковете след взривяването на язовир Каховка

OFFNews 18 юни 2023 в 17:23 4901 3

Борислав Сандов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Борислав Сандов

Това контролирано подаване на оставки говори за това, че президентът Румен Радев явно е навлязъл на дълбоко в политика и може би си е създал усещането, че е партиен лидер, който управлява макар и особен институт като служебното правителство. Това не е правилно и се надявам областните управители да продължат да изпълняват съвестно функциите си.

Това заяви бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред бТВ. Думите му са по повод подаването на оставки от всички областни управители (без областния на Перник), дни след като редовното правителство бе избрано от парламента.

Сандов заяви, че това не е държавническо поведение, защото областни управители, които са назначени от служебно правителство, трябва да знаят, че имат отговорност и не са политически лица.

"Не би следвало да се оттеглят, когато служебният кабинет вече не е на власт. Областните управители трябва да останат, докато не бъдат назначени нови от редовното правителство или ако Министерският съвет реши да ги запази, да подадат оставки на следващ етап", коментира още бившият министър.

Наводненията в България  

Сандов коментира и ситуацията в България, където в няколко области обилните валежи причиниха наводнения, разрушиха мостове и оставиха десетки семейства без домове. 

Според него страната е била частично подготвена, защото няма жертви. По думите му основният риск остава при язовирите, като язовир "Огоста" е единственият, който не позволява да бъде запълвам на повече от 65%. Сандов заяви, че трябва да се инвестира в превенция и в инфраструктура. 

Сандов коментира, че основният проблем е, че областните управители нямат бюджет, а сключват договори с фирми и припомни, че е предложил дейността по почистване на речните корита трябва да се прехвърли на горските стопанства. 

Взривът на Нова Каховка - рисковете

Бившият екоминистър определи взрива на украинския язовир от руснаците на 6 юни като бедствие от световен мащаб. Той обясни, че това е екоцид и трябва да има осъдени за екокатастрофата. Борислав Сандов каза още, че само стената на язовира е 30 км. "Ако сравним с български язовири - "Искър" е 0,67 куб. км., а Каховка е 18 куб. км", коментира той. 

По думите му нивото на водата в Черно море почти няма да се покачи, както и че проблемът към момента е регионален. "Всичко води до замърсяване. Язовирът се влиза в Одеския залив и там има забрана дори за влизане в морето", каза бившият министър. 

Според Сандов вихрите на морските течения задържат водата в залива, но при промяна на вятъра и морските течения, може да влезе в акваторията на Румъния и България. Затова е нужна много добра организация между институциите в България, Румъния и Украйна. 

Това лято ще сме свидетели на много сериозно увеличаване на водораслите, предупреди той. 

"Основният риск идва от АЕЦ Запорожие, защото е изградена след язовира и е във високата част. Водите на съществуващия дотогава язовир охлаждаха реакторите - вливаха в един резервоар, който ги охлаждаше. Сега този резервоар е изолиран. Макар тези ядрени реактори да са изключени, в тях все още има процеси, които водят до силно загряване на реакторите", обясни бившият екоминистър.

Водата в резервоара ще послужи за месец-два, ако не се случи нещо със стените на самия резервоар.

"Тогава може да сме изправени пред истинска екокатастрофа за целия регион". По думите му единственият начин това да се предотврати е да се поставят помпи в речното корито.

"Но кой може да ги постави, след като това е военна зона. Единственият начин е много силен натиск върху Русия, която да се изтегли от зоната и да се поставят помпите", каза той и предупреди, че това ще е бедствие от световни мащаби. 

По думите му, ако се наложи, Русия трябва да бъде изключена от Съвета за сигурност, защото е недопустимо да допуска това. "За първи път сме свидетели АЕЦ да е в размирна територия и да има такъв риск", заключи Сандов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

3

опетков

19.06 2023 в 11:24

На картата на Гугъл се вижда стената не е повече от 500м.

1017

2

IvoIvo

19.06 2023 в 10:55

Голям всезнайко си беше, голям всезнайко си остана...

-685

1

Козин Човков

18.06 2023 в 18:10

Нека все пак не говорим глупости. Стената на Каховския язовир, както и стената на кой да е язовир, не може да е 30 км. Може би 3 км, но не съм сигурен, че и толкова. Подобно твърдение показва пълно неразбиране на хидростроителството. Не че министърът трябва да разбира, но поне да се беше посъветвал.
 
X

Да помогнем на украинските деца!