Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сандов: Разговорът за магистрала Струма предстои, трябва да излезе от Кресненското дефиле

OFFNews 09 януари 2022 в 12:47 1771 0

Магистрала „Струма” трябва да бъде изведена от Кресненското дефиле. Опитът на предходни правителства да изградят магистрала в тази част на дефилето на практика възпира реализацията на този проект. Според европейските изисквания по отношение на опазването на околната среда е недопустимо на такова място да се изгражда подобен инфраструктурен проект.

Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по Нова тв.  Разговорът за „Струма” тепърва предстои. Сандов е в комуникация с министър Гроздан Караджов, за да се намери най-доброто решение по темата. „Последното, което беше предложено от правителството на ГЕРБ, беше с финансиране от страна на държавата да се изгради тази част от трасето. Това мисля, че твърде много би натоварило българските граждани. Имаме възможност да финализираме магистралата с европейско финансиране”, обясни Сандов. 

Има два варианта. Мисля, че единият вече е изоставен - за прокопаването на дълъг тунел. Но това, което последно е обсъждано, включително по времето на ГЕРБ, е магистралата да минава по склоновете на Пирин. Мисля, че това не би оскъпило много проекта. Освен това, ще има допълнителни ползи за местните хора, уточни министърът.

Сандов се надява в скоро време да се стигне до яснота и решение относно магистралата. Вече има оценка за въздействие върху околната среда. „След това вече да се тръгне по самата процедура, финансиране и изграждането на тази част от трасето. „Струма” би била полезна за всички”, добави вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews