Само Христо Иванов и Габриел подписаха коалиционното споразумение, твърди ГЕРБ (обновена)

Съпредседателят на ДБ отрече това да е вярно

Ружа Райчева 19 март 2024 в 17:05 3643 0

Христо Иванов пред Народното събрание днес

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Иванов пред Народното събрание днес

Само съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел са поставили подписите си под коалиционното споразумение на ГЕРБ и ПП-ДБ. 

Това стана ясно от думите на Рая Назарян от ГЕРБ, след като напусна президентството заедно с останалите представители на партията, отишли при Румен Радев, за да върнат папката с първия мандат

Преди около час Мария Габриел върна папката с нов проектокабинет на "Дондуков" 2. 

"Вчера в 18 часа Христо Иванов одобри споразумението. След половин час останалите лидери на ПП-ДБ отказаха да го подпишат. В момента то е подписано само от него и Мария Габриел", заяви Рая Назарян и показа листа с подписите пред журналистите. 

По-късно по време на брифинга на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че не е подписвал въпросното споразумение, а е говорил с Рая Назарян за отделните приоритети.

Текстът по коалиционното споразумение е разработен съвместно от двете формации през последната седмица. В него са записани приоритетните за следващите 9 месеца реформи и начинът за попълване на регулаторите. Вътре освен това пише, че ако след 9 месеца има успешна ротация, оттук нататък тя ще се случва на 15 месеца.  

Все още не е ясно дали ПП-ДБ одобряват предложения от ГЕРБ проектосъстав на кабинета "Габриел". В момента в софийската им централа тече събрание на парламентарната група, където най-вероятно ще бъде взето решението дали ПП-ДБ ще подкрепи предложения кабинет, или ще се върви към предсрочни парламентарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!