Само едно разместване на депутатски листи във Варна

Нели Александрова 11 юни 2024 в 15:41 3756 0

Варна- изглед- панорама

Снимка OFFNews

Варна- изглед- панорама

Резултатът от изборите за Варна не показва особени различия от тези в страната. Въпреки че през есента на миналата година ГЕРБ-СДС загубиха с малка разлика местния вот и предадоха кметската щафета на Благомир Коцев от ПП-ДБ, вотът на 9 юни върна статуквото обратно и дори размести тройката в 3-ти многомандатен избирателен район.

От около 513 хил. гласа за ГЕРБ-СДС в неделя, във Варна коалицията взема над 40 хил., което дава и най-доброто им постижение сред областните градове.

Обърнато в проценти, при 100% обработени протоколи, във Варна за изборите за Народно събрание ГЕРБ-СДС взема 30,38%. Втори се нареждат "Възраждане" с 16.83% и малко над 22 хил. гласа, измествайки предишния носител на второто място - ПП.

Трети са ПП-ДБ с 15,05 процента и 20 хил. гласа. Там вече са ясни и разместванията в листата.

Единствено Стела Николова от ПП-ДБ прави разместване във варненските листи.

Стела Николова получава най-много преференции – 16% от подкрепилите коалицията или 3280. Това е над два пъти повече, отколкото е нужно, за да размести листата и да бъде народен представител в 50-я парламент. Николова се нарежда на второ място в листата след Даниел Лорер, който има 2512 преференции, но за него по закон отиват и всички непреференциални гласове.

Далеч по-малко от тези за Николова са преференциите на втория и третия в листата.

След ПП-ДБ се нареждат „Има такъв народ", които вземат 7,3 процента с над 9700 гласа. Пети са новата структура – „заченатата" подобно на „Възраждане" партия „Величие", свързвана с Историческия парк край Ветрино. Тя получава 5,85 на сто от гласовете на избирателите, което е равносилно на малко над 7800 гласа.

С 5,84 процента или около стотина гласа по-малко, след тях са ДПС, изпреварвайки за първи коалицията „БСП за България". Те вземат 5,79% или над 7700 гласа.

Под чертата за влизане в парламента остават „МЕЧ" с 2,82%, „Левицата" с 2,7%, „Солидарна България" с 1,4% и „Синя България" с 1,11%.

Останалите 21 кандидат-депутатски листи във Варна получават под 1 на сто от гласовете на варненци.

Все още обаче не са ясни мандатите за разпределение, тъй като се очаква все още решението на Централната избирателна комисия. Неизвестността идва и от факта, че повечето водачи на листи присъстват като кандидати и на други места и не е ясно какво ще изберат.

Преброяването на протоколите във Варна се забави, тъй като член на Секционна избирателна комисия от централния район „Одесос", заради голямото чакане, си отишъл вкъщи с протокола от комисията и се наложило да го издирват у дома му.

По традиция най-много гласове вземат водачите на листи.

Така във Варна с най-много преференции е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов - с 4801 гласа лично за него. Водачът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов има 4254 преференции. Последният в листата Георги Недев има 2297 гласа, които обаче са недостатъчни да се изкачи напред в списъка и да стане депутат.

Обичайните депутати на ГЕРБ от Варна - вторият в листата Красен Кралев, е подкрепен от 1408 души, а третият - Бранимир Балачев от 1189 гласа.

Водачът на листата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е с 3218 преференции, докато за водачката на "Величие" Юлиана Матеева са гласували 2674 души от Варненска област.

Водачът на "БСП за България" във Варна Борислав Гуцанов е получил  295 гласа преференциален вот, което го превръща за момента в единствения сигурен червен депутат от Варна.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови