Сакскобургготски: Станах премиер, за да помогна на България

OFFNews 25 юли 2015 в 19:58 7233 20

Симеон Сакскобургготски.

"Да бъда премиер на България за мен бе начин да помогна на страната си", заяви в интервю за Си Ен Ен Симеон Сакскобургготски.

Според него кандидатирането му за поста на министър-председател е бил най-добрият начин да помогне на страната си след 50 години изгнание.

„Смятах, че това е най-добрият начин да помогна на страната си, което се и случи. Естествено, беше ми много приятно, че бях избран. Смятам, че направих доста неща, за да отлича България на картата в много отношения. Фактът, че монарх става премиер привлече вниманието на политическия свят към България. После помогна опитът ми в частния сектор и отношенията ми с много европейски личности. Това ни отвори много врати в усилията да получим членство в НАТО и, разбира се, в ЕС, което бе голямата цел“, допълни той.

Политикът допълва, че дори не е вярвал, че режимът тук някога ще падне и той ще се върне, като отбелязва, че би искал да знае причината за смъртта на баща му - цар Борис II. Той смята, че смъртта на царя не е причинена от обикновен инфаркт, както са заключили лекарите едно време, ами има и други причини.

„Моето лично виждане и убеждение бе, че не трябва да търся възмездие. Сега хората признават, че четирите години на моя мандат са били най-спокойните, най-предвидимите, годините без политическа и партийна дискриминация. Мисля, че това помогна много за започване на промените в обществото, защото преходът от тоталитарната система към пазарната икономика е много труден. Ето че 25 години по-късно ние не сме успели съвсем, това отнема време“, отбелязва още Сакскобургготски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!