С пълно мнозинство парламентът извика Гешев да отговаря за полицейското насилие

Депутатите осъдиха в декларация побоите на протестите през миналото лято

OFFNews 17 август 2021 в 14:17 7705 0

Кадър от побоя пред МС миналото лято.

С пълно мнозинство депутатите приеха решение, според което главният прокурор Иван Гешев трябва да представи доклад за разследването на полицейското насилие. Докладът трябва да бъде внесен в парламента до 20 август, петък.

Проектът на решение е на "Демократична България", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме". "За" решението гласуваха 167 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 0, с което той бе приет.

Докладът трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, както и причините за забавянето на разследването.

"Става дума за централен въпрос как се прилага в държавата наказателната политика", обяви от трибуната председателят на групата на ДБ Христо Иванов. Той напомни, че държавата е загубила над 50 дела в Европейския съд по правата на човека за полицейско насилие, което се е превърнало в система. Обяви, че това е причината България да е поставена под поредното наблюдение, "поредният срам".

Христо Иванов заяви, че има един начин главният прокурор Иван Гешев да не идва за изслушване в Народното събрание - да си подаде оставката.

В декларация депутати осъдиха проявите на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. Поискани бяха и оставки на двамата вътрешни министри от правителството на "Борисов 3" Младен Маринов и Христо Терзийски.

Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ", заяви, че днес българският парламент е свършил работата на българската прокуратура. По думите му от дебата в залата са станали видни ясни доказателства, че в българската полиция има "садисти", а това означавало, че няма никакъв филтър към назначаването на хора в полицията. Тошко Йорданов призова двамата бивши вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски да подадат оставка. Той посочи, че който не изпитва чувство на емпатия, е социопат, и каза, че двама от тези социопати са в тази зала, визирайки двамата вътрешни министри. "Вие, като партия може да ги отстраните, те ако имаха някакви морални устои, щяха сами да се махнат", каза Йорданов, обръщайки се към колегите си от ГЕРБ.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ ДПС посочи, че от движението категорично осъждат това, което се е случило. Цонев заяви, че бруталността на властта в България има корени и традиции и визира тоталитарното минало на България. "Полицейското насилие и полицейщината имат традиции в тази държава", посочи Цонев, след което допълни, че полицейщината в тази зала, е използвана винаги в ущърб на хората и на честните полицаи.

"Насилието в тази страна трябва да спре и всички трябва да положат усилие", призова Радомир Чолаков от ПГ ГЕРБ-СДС. Според него миналата година насилието е било провокирано.

"На нас ще ни трябва отговорно правителство, което да управлява включително и както вие смятате, че трябва да бъде управлявано МВР, което ще пази гражданите срещу външни и вътрешни заплахи", настоя той. И напомни, че се задава мигрантска вълна.

"Не можахте да кажете на младите хора, че съжалявате, че ги пребиха. Хвърлете си оставките сега и запазете вашето достойнство и това на партията, която представлявате", обърна се от трибуната Антоанета Цонева от  ДБ към бившите вътрешни министри и настоящи депутати от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски. "Искате да повярваме, че Борисов, Маринов, Терзийски, не сте виждали този запис, че можете да ни излъжете тук групово. Вие сте виждали и прикривали този запис - излезте отпред и кажете две думи "извинявай", "оставка", продължи тя.

Според нея тези зверства са прикрити от полицията, а полицията - от прокуратурата. "Установихме днес, че прокуратурата е "прогледнала" за зверството едва след като в петък записът обиколи медиите. Няма категория за начина, по който Гешев се отнася към това зверство", посочи още Цонева. Затова главният прокурор трябва да представи доклад за системните проблеми при проява на полицейско насилие.

Цонева изтъкна, че младите хора, които бяха бити миналата година и днес бяха на балкона на НС, са си тръгнали вероятно неудовлетворени от това, което тази зала прави.

От изказванията на Иван Гешев вчера се разбра, че няма намерение да дойде в парламента. "Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела", така Гешев коментира вчера за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му днешното извънредно заседание на парламента. Формално прокуратурата все още разследва случая с побоя зад колоните на Министерски съвет миналото лято. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков