Руснаци под санкции не са искали българско гражданство срещу инвестиции

OFFNews 01 декември 2022 в 13:40 1148 0

паспорт

Снимка Архив

Българските паспорти не са интересни за руснаците под санкции.

Нито един руски гражданин под санкции от Европейския съюз не е поискал българско гражданство срещу инвестиции - това е отчела страната ни пред Европейската комисия, съобщи пред комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Моника Мосмахер от правния отдел на ЕК.

Тя отбеляза, че ЕК се е свързала с България, Кипър и Малта заради очакването да не се предоставя гражданство срещу инвестиции на граждани на Русия и Беларус, засегнати от европейските санкции, въведени заради войната в Украйна. Мосхамер допълни, че властите в Кипър са съобщили, че са отнели предоставеното кипърско гражданство на деветима руснаци и 49 членове на техните семейства. В Малта е било отнето гражданството на двама руснаци, един от които е санкциониран от ЕС, а вторият - от САЩ.

Според ЕК предоставянето на гражданство срещу инвестиции не отговаря на европейското законодателство, отбеляза Мосхамер, цитирана от БТА.

По въпроса с предоставянето на право на престой срещу инвестиции все още има опасения, че граждани на Русия и Беларус могат да се възползват, посочи Йоханес Люкнер от дирекцията на ЕК по въпросите на миграцията. Той допълни, че няколко държави от ЕС обмислят да прекратят тези възможности. По думите му комисията очаква право на престой да не бъде осигурявано за руски и беларуски граждани, които подкрепят войната в Украйна по някакъв начин.

"Препоръчваме държавите да прекратят предоставянето на право на престой срещу инвестиции за всички граждани на Русия и Беларус", призова Люкнер.

Той представи данни, според които 13 държави от ЕС са отказали право на пребиваване на граждани на Русия и Беларус, обхванати от санкциите. Люкнер добави, че 11 страни в ЕС са прекратили възможностите за предоставяне на право на престой за всички граждани на Русия и Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови