Руското разузнаване нарочи България за епицентър на измислени от САЩ шпионски скандали

OFFNews 21 февруари 2020 в 22:20 3942 0

Специалните служби на САЩ са разгърнали в Източна Европа кампания, насочена срещу добросъседските отношения с Русия, а епицентърът на кампанията е България.

Тази теория на конспирацията разви пред агенция ТАСС шефът на пресбюрото на руската Служба за външно разузнаване Сергей Иванов.

"Според получената информация спецслужбите на САЩ са предприели мащабна кампания по компрометиране в страните от Източна Европа на политически и обществени дейци, обявяващи се за развитие на добросъседските отношения с Русия. За тази цел се мобилизират агентура и неправителствени организации, финансирани от официални ведомства на САЩ", твърди Иванов.

Епицентър на тази кампания на Балканите стана България, където редовно се инсценират шпионски скандали с последващи необосновани изгонвания на руски дипломати, каза още той.

Като пример за последна акция от този род Иванов посочи разпространяването на "лъжлива информация", че главна тема в разговора на директора на СВР Сергей Наришкин с шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум на 10 февруари е била съдбата на българския бизнесмен Васил Божков, задържан в Обединените арабски емирства по искане на България заради обвинения във финансови престъпления.

"В резултат на проведеното от нас разследване е установено, че първоизточник на тези "сензационни" сведения е представител на спецслужбите на България в една от страните в региона, контролиран и поощряван от американците, които направляват работата му срещу руските интереси", твърди шефът на пресбюрото на СВР.

Той акцентира, че "фалшифицирането на информацията за съдържанието на срещата на шейх Мохамед и директора на СВР е целяла също така да усложни междудържавните отношения на нашите страни и сътрудничеството между спецслужбите на ОАЕ и Русия".

Посещението на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11-12 февруари. Според информация на СВР "разговорът е засягал международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество."

Зам.-председателят на Народното събрание на България Валери Симеонов съобщи, че на срещата е повдигнат въпросът за освобождаването на Божков.

В СВР определят тази информация като "измислица" и "плод на "болно въображение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови