Руският посланик: Съветските воини са вървели из България без нито един куршум

OFFNews 09 септември 2019 в 21:04 8218 10

Снимка facebook.com/rusembul

В присъствието на стотици гости в Руския културно-информационен център в София днес беше открита документална експозиция "Пътят към Победата: Историческите източници разказват", посветена "на 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма", съобщиха тази вечер от пресцентъра на руското посолство.

Изложбата беше представена от посланика на Русия в България Анатолий Макаров, изпълнителния директор на Фондацията "История на Отечеството" Константин Могилевский, научния директор на Руското военноисторическо дружество Михаил Мягков и председателя на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов.

Посланикът на Русия подчерта, че "тези дни преди 75 години българският народ с ликуване и радост е посрещал Червената армия." Той отбеляза, че "съветските воини са вървели из страната без нито един куршум и са преследвали една единствена цел – да избавят народа на България от нацизма."

Константин Могилевски отбеляза, че над подготовката на експозицията се е трудил "голям екип от професионалисти, които са вършели своята работа с голямо уважение към българската история и българския народ."

Михаил Мягков акцентира, че "Русия никога няма да забрави, че заедно с Червената Армия в борба срещу хитлеристката Германия рамо до рамо са се сражавали и български войници, десетки хиляди от които също са дали своя живот за свобода на Европа."

Отворената днес експозиция с архивни документи за историята на Втората световна война ще бъде в РКИЦ до края на седмицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3805

12

Спас

10.09 2019 в 14:27

Може ли тогава някой от вашите колеги тук или вие да назовете един пронацистки или профашистки представител на тогавашното правителство начело с Константин Муравиев, на което СССР е обявил война? Защото се твърди, че тогава ни освобождавате от нацизма. Кои са членовете на тогавашното правителство, които са нацисти или фашисти?

– Аз не зная. Не мога да ви отговоря. Аз не съм историк, аз съм дипломат. Ако ми представите тези въпроси и извършим проверка тогава бихме могли да поговорим отново.

3805

11

Спас

10.09 2019 в 14:26

А колко жертви е дала съветската армия при освобождението на България тогава?

– Аз не зная. Трябва да се има предвид, че червената армия е влязла в България без никакви боеве и военни ситуации. Поради това, аз мисля, че жертвите са минимални. За други страни сме дали повече жертви. Ще повторя, че съществува комисия от историци – руско-българска комисия, която трябва да се занимава с тези въпроси. Но тя не се е събирала от години. Тази комисия трябва да каже как е влязла червената армия в България, какво е извършено от нея, колко хора са загинали и т.н.

3805

10

Спас

10.09 2019 в 14:22

В понеделник, 9 септември 2019 г., посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров откри изложба в Руския културен център в София, представяща „освобождението” на България от нацизма през септември 1944 г. След официалната част на събитието посланик Макаров отговори на множество въпроси на представители на различни медии, свързани повечето с текущи политически теми между България и Русия.

Посланик Макаров, разгледах изложбата, но в нея не открих информация за това колко нацисти са унищожени от съветската армия на територията на България при освобождението ѝ през септември 1944 г.?

– Колко са унищожени ли? Аз не мога да ви отговоря на този въпрос.

12688

9

Emil Kasamakov

10.09 2019 в 06:43

Точно това казал Муравиев на съветския посланик Дмитрий Яковлев при връчване на нотата: "Ама за какво ви е война? Влизайте направо, ще ви посрещнем с хляб и сол, даже почетен караул ще ви строим...". Да не говорим, че от почти месец водим преговори с Англия и САЩ за примирие.
Яковлев, естествено е трябвало все пак да изпълни заповедта и да я връчи.
Но няколко часа по-късно България къса дипломатически отношения с Германия и иска примирие със СССР. Сталин отново отказва.

Много им е било важно непременно да сме във война.

23293

8

Стефан

10.09 2019 в 05:16

Баща ти се е бил срещу германците? Разкажи, ще ми е интересно.
Аз също съм чувал спомени от родителите си, от баба си, от други роднини. Мирни граждани, по време на тия събития.
Както и спомените на съребрени роднини, когато бях на един курс за снайперисти. Възрастни хора, инвалиди от оная война. И двамата на нея са били снайперисти. Подсказаха ми много.
Виж, "това не е било!", са приказки на измамниците.

23293

7

Стефан

10.09 2019 в 04:59

Пацаны, давайте по чесноку!
Друг друга больше не тролим, а то от этого кайф только у тех.
Вам-то понятно, что у нас на службе придурки. Не теребите душу народу, ему не всегда есть чем ответить. Приспичить - ответить. Но нельзя в чистом поле. Ну, пожалуйста! Не сжигайте мосты!

3900

6

минувач

10.09 2019 в 04:51

Другарят Макаров е пропуснал да отбележи че разстрелите ги провеждаха бългаските комунисти с братската логистична помощ на съветските другари.

Само не разбрах къде му се е привидяло "ликуването и радостта" на българския народ. Мокри сънища?...

И още нещо - не съм чувал от баща си че е бил доброволец да се бие на фронта. Само знам че комунистите са изпратили българска войска по нареждане "от Москва" и че той е имал късмета да се върне жив.

23293

5

Стефан

10.09 2019 в 01:33

Не разбрах разликата между 44-а и 90-а.

23293

3

Стефан

10.09 2019 в 00:39

Има интересни документи на ІІІ Украински фронт, свързани с присъствието на съветските войски на територията на България.
 
X

Да помогнем на украинските деца!