Руският посланик: 24 май е наш общ празник, Русия винаги ще бъде с България

OFFNews 25 май 2017 в 13:42 7640 12

24 май е наш общ празник. Русия винаги е била и ще бъде с България и в този случай също. Ние го празнуваме с вас. Това заяви руският посланик Анатолий Макаров след среща с премиера Бойко Борисов. 

Двамата разговаряха близо час, като срещата се проведе след вчерашното изказване на руския президент Владимир Путин, който обяви, че азбуката е дошла в Русия от "македонските земи". От правителствената пресслужба обаче увериха, че срещата е била планирана по-рано. 

На излизане от сградата на Министерския съвет Макаров направи кратък коментар пред журналисти. Той обяви, че 24 май се празнува и в Русия. 

"Това е наш общ празник, вчера участвах във всичките ваши празнични мероприятия. Русия винаги е била и ще бъде с България и в този случай също. Ние го празнуваме с вас", заяви той. 

Посланикът потвърди, че това е била една от темите, които са обсъдили с Борисов, наред с други "въпроси от дневния ред", в това число за отношенията между България и Русия.

"Ние ще направим всичко за това нашите отношения да бъдат по-добри", подчерта Анатолий Макаров. 

Репортер на "Господари на ефира" опита да предаде на Макаров "Златен скункс" след вчерашната реплика на Путин, но посланикът потегли с колата си, без да го вземе. 

От правителствената пресслужба също обявиха, че темата за изказването на Путин е била коментирана по време на срещата. 

Борисов е казал на Макаров, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Премиерът показал плакет на стара Плиска и припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Той посочил още и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Борисов казал още на Макаров, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил, което е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация, което е било подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България на 29 април 2012 г., допълнил Борисов.  

Двамата са обсъдили задълбочането на отношенията с Русия, а като области от взаимен интерес са посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб „Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

8

Red or Dead

25.05 2017 в 14:42

ХАХАХАААА.....Соте, не му е лесно да 'управлява' ТОЛКОВА акаунти имайки предвид напредналата му/ѝ възраст.......вече допусна ВЕДНЪЖ 'грешката' да се.....изпусне и от 'чесновия' акаунт...хихихихиииии......
 
X

Да помогнем на украинските деца!