Румяна Бъчварова поиска президентът да уволни автора на словото си

OFFNews Последна промяна на 12 април 2017 в 16:49 12310 0

Бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова реагира на словото на президента Румен Радев, като поиска авторът на словото му да бъде уволнен.  

Ето какво написа тя без редакторска намеса: 

След предложението Президентът да освободи началника си на кабинета заради шума с тайното изборно законотворчество, може да се добави и ново. Да направи същото с автора на текста на днешното му обръщение. То поставя много повече неудобни капани пред държавния глава, от отговорите, които се опита да даде с първото си обръщение. В него Президентът твърди, че „бяхме свидетели на разхищаване на националния суверенитет“ Ако е вярно, редно да бъде пояснено как и кога точно това се е случвало и кой колко в повече е получавал от него. Истината е, че българският национален суверенитет е бил ограничаван систематично тогава, когато партията, издигнала господин Радев управляваше България . 

Веднъж казал, че „приветства куража и усилията на министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени “, господин Радев трябва да обясни какво всъщност се случва с експерта Талев ? Той уволнен ли е или приветстван към днешна дата. Едно от двете трябва да не е. Не може да е приветстван и въпреки това уволнен. Не може да е уволнен за това, за което днес е приветстван. И изобщо не би трябвало да е уволнен, а ръководството на министерството на правосъдието трябва да даде нов брифинг.

Президентът е убеден, че само „някои съзряха в предложените идеи ограничаване на права....“ . И децата днес разбират, че въвеждането на забрана не може да е подарък. Дори и тези, които стоят зад това решение, го харесват, точно защото то ограничава права. По съвпадение... на едни хора, които и друг път са преживели същото. Пак по времето, когато партията, издигнала господин Радев за президент управляваше България.

Единственото оправдание за използването на фразата „имунитет“ в президентската реч е римата с думата „суверенитет“. Ако човекът, който трябва да ръководи КСНС бърка двете понятия, по добре да не го свиква скоро. Поне докато не се научи да внимава с римите. За да не окаже, че всички да пием имуностимуланти.

Надявам се, че екипът на Президента няма да включи този текст в изданието с избраните му речи. И да не го показва на ученици. Голяма объркване ще настане – езикови грешки в есетата на учениците и голям зор за историците. Доста ще им е трудно и на едните, и на другите да обяснят какво всъщност и защо се е случило.