Румен Радев: Войната в Украйна няма военно решение, единствен път са преговорите

Наистина е дошло времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора, заяви президентът

OFFNews 20 ноември 2023 в 12:36 3418 15

Румен Радев

Снимка Архив

Румен Радев

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите.

Това каза президентът Румен Радев по време на конференцията „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“, цитиран от БТА.

Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.

„Ако се върнем назад към миналото, ще видим, че човечеството е живяло пренебрежимо малък период във всеобщ мир, докато войните са били неизменен спътник в цялата негова история. Затова е особено тревожен въпросът защо след повече от седем десетилетия на устойчив мир в Европа и липса на глобален военен сблъсък отново войната бушува“, коментира Радев. Дори и по времето на Студената война течаха процеси на надграждане на глобалната система за сигурност.

Според него светът се преформатира с неудържими крачки. Преместването на политическите и икономически центрове на изток, новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН за предотвратяване и разрешаване на конфликти, възходът на диктаторски режими, редица регионални групировки, които открито отхвърлят еднополярния модел и застават на позиция на нов многополюсен свят - всичко това е част от един сложен и тежък преход, в който ставаме свидетели как силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата и как политиката за мир изчезва от сцената, и как войната се завръща като средство за решаване на конфликти и то в Европа, обясни президентът.

По думите му агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт, заяви държавният глава.

Президентът каза, че е споделил на украинския си колега Володимир Зеленски, когато той беше на посещение в България, че въоръженият конфликт в Украйна няма военно решение и единственият начин е да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир.

Имаме пред себе си много сложна дипломатическа дилема. Ако тази война не бъде прекратена с примирие за започване на преговори, жертвите и разрушенията ще растат и то с още по-голяма скорост. Но, ако Украйна и цивилизованият свят се примири с отнетите територии по насилствен начин, то означава, че приемаме, че в наше време е възможно със сила да се решават подобни въпроси. Това е голяма дилема, тя е крайъгълният камък на всички дипломатически усилия. Трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни, коментира Румен Радев.

Трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора, каза още президентът.

Най-големият тест и основен въпрос, за да могат да бъдат решени и всички други, е да си отговорим колко ценен е за нас човешкият живот. И днес в Украйна ще загинат стотици хора. Същия подход трябва да приложим и за войната между терористичната групировка „Хамас“ и Израел. Преобладаващата част от държавите вече подкрепиха правото на Държавата Израел за самозащита, но това право трябва да се упражнява чрез стриктно спазване на международното право и не трябва да води към катастрофална хуманитарна криза, каза още Радев.

Според президента политиката и дипломацията ще намира все повече място в динамиката на съвременните геополитически процеси и разразили се конфликти.

Дипломацията проправя пътя за предвидимост в международните отношения и заради това е от ключово значение за не голяма страна като България да бъде активна част от всички усилия за издигане на ролята на международното сътрудничество за сплотяване на силите, които са готови да градят нова система за сигурност, основана на ясни правила. България трябва да развива своя капацитет, така че да може активно да допринася в НАТО и ЕС за намиране на консенсусни решения и за отстояване на нашия интерес, каза още Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

15

Rex

21.11 2023 в 08:36

Тоя плешив селски шапкар като какъв раздава съвети как света да се справи с фундаментален проблем като кагебейската агресия ? Щото единството от което разбира е фундата на Деса .

1000

14

Минал Заминал

20.11 2023 в 23:39

Прдажник, прво си скъсай сам пагоните, негоднико и после дрънкай ! От военщина разбираш, колкото жена си ! Руските ти господари те заслужават! Некадърна, празна тикава.

-240

13

редовно четящ

20.11 2023 в 21:12

Съд и затвор за този долнолнопробен предател, руZZко мекере!Защо няма и по-крайно наказание!

606

12

order

20.11 2023 в 15:29

Света се събужда, изтрезнява и се убеждава, че в Украйна трябва мир... това го казва Папата, Орбан, Радев, Кенеди младши, Тръмп, Мъск и хиляди американци и не само, а ей го днес и Фицо. ..
Новият премиер на Словакия Роберт Фицо обяви също, че страната му спира да доставя оръжия на Украйна и ще ограничи подкрепата си до "гражданска и хуманитарна помощ", предаде Франс прес.
Ден по-рано Фицо заяви, че смята, че колкото и голямо количество оръжия Западът да праща на Киев, те няма да променят хода на войната.
Според него Европейският съюз и САЩ трябва да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да постигнат компромисно мирно споразумение.
"Наивно е да се мисли, че Русия ще напусне Крим. Наивно е да се мисли, че Русия някога ще напусне територията, която контролира", казва Фицо.
Той е против и Украйна да стане член на НАТО с аргумента, че "това ще доведе до Трета световна война".

И Мъск каза, че западните страни трябва да спрат безсмисленото жертване на украинци в конфликта с

22548

11

dolivo

20.11 2023 в 15:24

Кога бяха президентските избори?

Делян Пеевски си представете президент.

Няма обаче да се пусне, щото е мързелив.

Радев не спира да мърсува и ордени да раздава.

2099

10

Mateevk

20.11 2023 в 14:57

Поредната порция от недотам свързани мисли, ако въобще са на Радев. От една страна, преговорите са по-успешни, когато се водят от по-силна позиция, а от друга никаква помощ на Украйна! Ами ако я нямаше тази помощ, щеше ли Украйна да издържи до този момент, когато според Радев е трябвало да започне преговори, тоест преди контранастъплението. А относно последното лесно се раздават оценки със задна дата, ама се питам дали това контранастъпление нямаше да е по-успешно, ако на Украйна се помагаше повече и й бяха дадени по-съвременни оръжия вместо Западът да умува до безкрай дали и какви точно оръжия да даде, а такива като Радев да се провикват - Никаква помощ! А междувременно избухна и войната в Израел, което нямаше как да не даде отражение и върху ситуацията в Украйна. А санкциите се заобикалят и затова нямат нужния ефект върху Русия вкл. нейния ВПК. И след като войната няма военно решение, а санкциите не ставали, какво е тогава решението интересно?

788

9

jorj

20.11 2023 в 14:53

Предател номер 1 в историята на България няма думата!!! Ще има съд и присъда, доживотен затвор.

12078

8

edin slep

20.11 2023 в 14:18

То и момичетата не бива да се бият или да се дърпат на изнасилвачите, а да водят преговори. Така ще избегнат боя. Същото се отнася за тези, които са нападнати от крадци. Остави ги да вземат каквото искат, черпи ги нещо, поговорете си за живота, пък може да се окаже, че харесвате един и същи футболен отбор и да ти оставят нещичко.

870

7

Constanza

20.11 2023 в 14:00

Мнение от IP, предполагам, че той по-скоро предвижда да се преговаря с Украйна да се откаже от част от територията си.

17439

6

мнение от IP

20.11 2023 в 13:47

Такива празни приказки всеки може да говори. Да иде да се пробва да преговаря с Путнин да се изтегли от окупираните територии. Каква сигурност и на двете страни? Каква да е разменната монета - Путин да не отговаря за смъртта на толкова хора? Как точно ценим човешкия живот без да наказваме злодеите, които го отнемат?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки