Румен Радев: Внезапни изблици на опозиционност не се посрещат добре от хората

Президентът прави консултации с партиите и кога да връчи първия мандат

OFFNews 10 март 2024 в 13:28 2870 4

Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Внезапни изблици на опозиционност не се посрещат добре от хората, обяви президентът Румен Радев по повод преговорите на "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС, които продължават и днес. 

Радев обясни, че през последните 9 месеца преговарящите сега са разпределяли власт и ресурси.

"Трябва да се интересуваме от политическите преговори. Няма да дам конкретни тълкувания, защото самите партии мълчат. Но те имаха девет месеца, през които беше ясна датата на оставката. През тези месеци те разпределяха и власт, и ресурси. Сега всякакви прояви на внезапни изблици на опозиционност не се посрещат добре от хората. Правя консултациите и по въпроса кога да бъде връчен първият мандат. Първо ще говоря с партиите", каза Радев. 

По думите му той има ограничен избор от няколко човека, между които трябва да избира премиер, а той да избере министрите за евентуално служебно правителство.

"Аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал", подчерта Радев.

Държавния глава коментира и напрежението между чужденци в столицата.

"Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София. Какво да си представим за останалите места в страната? Това кара хората да се съмняват в приказките, че мигрантският натиск е овладян", изтъкна Радев.

По-рано днес зам.-шефът на СДВР Мирослав Данаилов съобщи, че заради зачестилите случаи на сбивания между българи и мигранти в столицата МВР засилва присъствието на полиция и жандармерия в София.

Президентът гостува на село Горско Сливово, Ловешко, където участва в церемония по наименуването на улица на името на професор Михаел Бар-Зоар - световноизвестен израелски писател, историк и общественик. Събитието бе посветено на Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста.

Тази година се навършват 81 години от акта на хуманизъм и толерантност на българския народ и държавни институции по времето на Втората световна война, довел до спасяването на близо 50 хиляди български евреи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

4

Гражданин

10.03 2024 в 18:44

Впрочем евреите са били не по-малко преследвани и в СССР и Русия, ако ще говорим за повода. Но агентът-президент толкова познания по история няма. То не е като да козируваш цял живот и да викаш "тъй вярно".

2994

3

Гражданин

10.03 2024 в 18:41

И този слабо интелектуален индивид, също като Путин, си е въобразил, че случайното му попадане на президенстки пост го е направил доктор на всички науки.

1042

2

danvan

10.03 2024 в 16:07

Не спря да скимти отчаяно срещу правителството тоя оркси фатмак ...

Музика за душата.

Много му е мъка че власт каквато имаше при гълабарника повече няма да види.

135

1

Far Rider

10.03 2024 в 15:32

Постоянните изблици на рашизъм и лакейщина към Путин са въобще неприемливи!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика