Румен Радев ще представи българската позиция на конференцията за климатичните изменения на ООН

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2018 в 08:37 3721 1

Румен Радев ще представи позицията на България на конференцията за климатичните изменения на ООН

Президентът Румен Радев ще участва в конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

Участието на българския държавен глава в глобалния форум е по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Полша Анджей Дуда.

Българският президент ще направи днес изказване пред участниците в срещата на високо равнище.

В края на миналата седмица след среща със синдикални лидери, Радев заяви, че има позиция, която се различава от тази на правителството. Според него в изпратеното предложение от Министерския съвет за национална позиция на страната ни, която да бъде представена на форума на високо равнище в Катовице, се подкрепят решенията на Парижкото споразумение за климата и тяхната реализация, но отсъства категорична национална позиция.

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата е висшият орган на Конвенцията и се провежда в края на всяка календарна година. В конференцията ще вземат участие държавни и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, представители на международни организации, както и на държави от цял свят. Сред целите на форума в Катовице е да се приемат правила за прилагане на Глобалното споразумение за климата от Париж през 2015 г.

В рамките на посещението си в Катовице българският държавен глава ще проведе работни срещи със свои колеги.

Президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови