Румен Радев изрази своите съболезнования за смъртта на Елизабет II

Тя беше вдъхновение за много хора по света извън родината си, включително и в България, написа съпредседателят на ДБ Христо Иванов

OFFNews 09 септември 2022 в 11:00 1373 0

Елизабет II посреща Румен Радев

Снимка Прессекретариат на президентството

Елизабет II посреща Румен Радев

Президентът Румен Радев изрази своите съболезнования след кончината на британската кралица Елизабет II. Радев заяви, че светът е загубил забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха.

Българският държавен глава изрази съболезнования на новия британски крал Чарлз III, кралското семейство и народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Радев отбелязва, че кралица Елизабет II се нарежда сред великите личности в историята, които са имали възможността да ръководят с мъдрост и силен държавнически усет своя народ в сложни времена от историческото развитие на човечеството. "Незабравим за мен ще остане споменът от срещата и разговора ми с Нейно Величество", подчертава президентът в съболезнователното си писмо.

Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов също изказаха съболезнования за смъртта на британската кралица Елизабет Втора. "Нейното царуване ще остане в историята на вашата страна и на цяла Европа като символ на стабилност и просперитет. Със своя интегритет, човешко обаяние и отдаденост на дълга си тя беше вдъхновение за много хора по света извън родината си, включително и в България", написа във Фейсбук Христо Иванов.

"На световната политическа сцена, Нейно Величество беше последната представителка на поколението, което не просто премина през и спечели Втората световна война, но и изгради и съхрани траен мир в Европа на основата на уроците от войната. Тя завинаги остава пример за онези мъдрост, лидерство и човечност, които са ни толкова нужни и днес, когато на континента ни отново бушува война", пише още Иванов.

Атанас Атанасов описа покойната кралица като една от най-почитаните личности на нашето време. "Държавник, запазил достойнството на съвременната монархия, тя ни показваше ежедневно, че с дискретност и мъдрост могат да се преодоляват всички предизвикателства", написа той.

Бившият посланик на България във Великобритания Стефан Тафров (ДБ) също изрази съболезнованията си: "Елизабет II се беше превърнала не просто в символ на страната си, а със своя морален интегритет беше превъплъщение на най-доброто от британския национален характер. Дълбок поклон пред паметта на една забележителна жена".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови