Румен Радев благодари на индийския президент за спасяването на кораба ''Руен'' и неговия екипаж

OFFNews 17 март 2024 в 16:08 1103 1

Румен Радев

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Президентът Румен Радев изрази признателността си за спасяването на българския търговски кораб "Руен" и неговия екипаж от индийските военноморски сили в писмо до президента на Индия Драупади Мурму, съобщиха от прессеекретариата на президентската институция. Корабът бе похитен от сомалийски пирати с целия екипаж, включващ и осем български граждани.

"Със своята високопрофесионална намеса индийските военнослужещи доказаха на дело съществената роля на Индия за гарантиране на сигурността на търговското корабоплаване в региона", посочва държавният глава.

Той подчертава, че страната ни оценява високо оказаната подкрепа, като нов ярък израз на традиционните приятелски отношения между двете държави и народи. Румен Радев изразява увереност, че развитието и надграждането на връзките между България и Индия ще продължи и занапред със съвместните усилия на двете страни.

Вчера вечерта вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел съобщи, че екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", в който са и осем българи, е освободен с помощта на индийските военноморски сили.

Освободените моряци от кораба Руен ще се приберат до 10-15 дни. Те са в добро здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!