Румен Петков: Статуквото бяга от дебата за политики и за бъдещето на България

offnews Последна промяна на 25 септември 2016 в 14:06 3839 2

Политическото статукво в лицето на ГЕРБ и БСП бяга от дебата за политики и за бъдещето на България. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на АБВ Румен Петков. По думите му фактът, че партиите у нас не се регистрират за участие в референдума и избягват по всякакъв начин дебата за функциите и значението на президентската институция, са показателни за това, че те не желаят промяна в системата в полза на обществото.

„С болка и съжаление казвам, че единствено АБВ и коалиционният формат, в който тя участва на тези избори „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“, сме единствените, които са се регистрирали в ЦИК за участие в референдума от парламентарните формации. Това е много показателно за поведението на борците за запазване на статуквото. Те не желаят дебат по важните политически теми. Те не желаят дебат по бъдещето на България. Има ли необходимост от Велико народно събрание, от редуциране на субсидиите за партиите? Това нежелание за дебат олицетворява статуквото. Статуквото в лицето на ГЕРБ и БСП направиха възможното да няма дебат и около президентската институция. Около политиките, които тя трябва да води и отговорностите , които тя трябва да има“, заяви той.

В страни от темата Петков бе призован за коментар по отношение на решението България да изплати на руската страна поетите ангажименти по оборудването на АЕЦ „Белене“.

„Казвам, че в последната година на кабинета „Станишев“, работата по „Белене“ беше практически спряна. Нека някой да ме опровергае .Казвам ясно, че кабинетът на Станишев не направи необратим проекта „Белене“. Казвам още и, че кабинетът на Орешарски с мандата на БСП, практически спря „Белене“. Господин Борисов беше любезен да сподели, че е бил под тежък натиск от Хилъри Клинтън да спре „Белене“. Но това, че той е обявил и е внесъл в Народното събрание решението за спиране на строежа на централата, не отменя престъпното бездействие на БСП. Това са фактите. Нека някой да излезе и да ги опровергае. Днес час по-скоро ние трябва да отидем към изграждането на двата реактора. Ако не го направим, след 20 години сме аут от атомната енергетика. Заобиколи ни навремето „Син поток“ поради бабаитлъка на Иван Костов. Сега на път сме да ни заобиколи и „Турски поток“, правят се два северни потока и ние стоим и гледаме. Лапаме мухите. Ами като изтече срокът на работа на реакторите ни в Козлодуй какво ще правим? Не си ли даваме сметка , че България ще стане зависима? Не си ли даваме сметка, че „Белене“ не е просто 10 000 работни места? „Белене“ е стратегическа енергийна сигурност за България и то на много, много добра цена! Така, че не мисля, че тук изобщо може да има съмнение какво да се прави“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови