Румен Петков иска Македония да спре с посегателството над българската история

OFFNews 10 август 2018 в 14:57 1697 0

Председателят на АБВ Румен Петков призова за политически преговори на най- високо ниво, за да се заяви институционално, че непризнаването на българското участие в Илинденско-Преображенското въстание е посегателство върху нашата история и в средносрочна перспектива е предпоставка за териториални претенции.

Според него продължаващото неглижиране на българската история от страна на Македония ще даде пълни основания на страната ни да постави под въпрос преговорния процес за приемането на Македония в Европейския съюз и
НАТО.

„Посланикът на Македония у нас трябва незабавно да бъде привикан в Министерството на външните работи и да му се заяви, че се нарушава договора за междусъседство“, добави той.

Петков припомни, че по време на тържествата за Илинден миналата година единствен АБВ алармира, че премиерът и председателят на парламента на Македония са постъпили "цинично спрямо историята на България". „За
тях няма Илинденско-Преображенско въстание, а само Илинденско, в което са участвали македонци, турци, гърци, албанци, власи. Но не и българи. Тогава всички политически партии и държавни институции си замълчаха“.

Румен Петков посочи, че съставът на мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Македония трябва да бъде сменен с хора, които имат обективно отношение към историята, патриоти, хора, които ще се борят за българския национален интерес.

„Ние от АБВ твърдим, че е изключително груба грешка че България не се включи в разговорите с Македония за името на държавата, разговорите останаха единствено между Гърция и Македония. Когато излезе вторият вариант - със Северна Македония, ние предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и бъдещи териториални претенции“, каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови