Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Румен Петков: ГЕРБ са уплашени, че губят изборите

Член на партията откри забита кирка в колата си, запалиха нивата на кандидат за кмет

OFFNews 20 октомври 2015 в 15:56 3408 3

Член на АБВ откри забита кирка в колата си

Сплашване и натиск над членове на АБВ и кандидати на партията за местните избори са били подложени на натиск и тормоз. Това стана ясно от изявление на заместник-председателя на партията Румен Петков. 

ГЕРБ е уплашена, че губи изборите и прибягва до различни мерки, коментира той и даде примери за безпрецедентен натиск срещу кандидати и представители на партията в цялата страна. 

Едни от най-фрапиращите случаи били в Девня, за което е подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от депутата на АБВ Георги Кючуков.

„В квартал „Повеляново“ в Девня е извършено грубо посегателство върху личната собственост (лек автомобил) на член на ПП АБВ. В автомобила е забита кирка и на чистачките е прикрепен плик с бележка, на която пише „Прекалихте“. На трети октомври жител на с. Кипра, община Девня, посещава дома на жител на населеното място и вижда списък с лични данни, в които фигурират неговото име и тези на неговата майка и брат. Т.е., вижда това у лице, което няма право да работи с лични данни. Сезира веднага 112 и единственото нещо, което предприемат от РУ на МВР - снемат обяснения от Стефан и Иван Недялкови. На девети юни в землището на село Блъсково, община Провадия е извършен палеж на 22 декара земи, собственост на кандидата за кмет на общината от АБВ Димитър Иванов. Противопожарната служба се произнася, че пожарът е извършен умишлено, понеже е тръгнал от две страни. Въпреки това, с постановление от 29 септември Районната прокуратура спира досъдебното производство до разкриването на извършителя. Отново в Девня на 19 октомври около 3:30 сутринта в дома на Радостин Ризов, който е представител на ПП АБВ и чиято съпруга е бременна в деветия месец, маскирани лица с качулки хвърлят бутилки със запалима течност. „Колко неща трябва да станат в Девня, за да се сети някой, че там началникът на РПУ или не става, или за него да хвърлят бутилка със запалима течност в дома на бременна жена е въпрос на ежедневие. Пак казвам, в Девня са поредица случаи, на които не се обръща внимание“, посочи Петков.

Според него има пример и за това как Областният управител на Варна се опитва да влияе на изборния процес в Девня.

„Вместо да определи като изпълняващ длъжността кмет на общината някой от заместниците, той назначава за кмет на общината Донка Йорданова, която е управител на „Общински транспорт“. Тази жена няма право да заема тази длъжност. Очаквам бърза реакция от Административния съд. Интересно е, ако се констатира нарушението на закона, какво ще бъде отношението на премиера към този Oбластен управител. Аз считам, че ако се констатира нарушение на закона, а то е очевидно, министър-председателят трябва да уволни Областния управител на часа! Иначе министър-председателят участва в търсенето на служебна победа в една от българските общини – за неговата политическа партия“, заяви Петков.

Той даде подобен пример и със смяната на ръководството на ОИК в община „Родопи“.

„Вечерта ЦИК е взела особено решение. Освободен е председателят на ОИК и е назначен на негово място досегашният временно изпълняващ длъжността кмет на общината госпожа Таня Бочукова. Не знам какви са мотивите, но това е абсурд. Изтекли са всички срокове за определянето на съставите на избирателните комисии. Според мен това е израз на тежък уплах на ПП ГЕРБ в община „Родопи“. Уплах, защото нашият кандидат за общината е изключително силен, прави невероятна кампания. ГЕРБ разбират, че са в губеща позиция и с такива инструменти търсят написването на изборния резултат още преди самите избори да са започнали“, коментира Румен Петков.

Той обяви и подобни случаи в Ковачевци, където настоящият кмет упражнявал натиск върху върху кандидатите на АБВ за участие в местната власт. Според него натискът е упражняван от настоящия кмет на населеното място, който вероятно е замесен и в общински сделки, които го облагодетелстват лично.

„В публично достъпни документи е видно, че господин Станимиров, в качеството си на кмет, след проведен търг, отдава под наем земеделски земи на майка си – Мария Павлова Йорданова. Видно от справката и в ДФ „Земеделие“, за бенефициент на същия фонд е посочено името на господин Станимиров на самия кмет, който прави тръжната процедура. От друга заповед е видно, че госпожа Йорданова печели търга с наемна цена от 12 до 18 лева за ниви и от 10 до 18 лева - за пасища. Нали разбирате, че такава процедура „от – до“ няма. Натискът от страна на кмета върху листата на АБВ и върху кандидата ни за кмет е повече от циничен. Сезирали сме прокуратурата дали той се осъществява като първоизточник – страницата на господин кмета, но имаме основание да считаме че е така, защото при изпращането на съобщенията се появява неговата снимка и излиза неговата страница, неговият адрес. От тази страница е комуникирано многократно с наш кандидат за общински съветник Мая Костадинова. Текстовете са повече от цинични. В тях се казва: „Ще разпилея листата, ще ви започна от понеделник“. Това за мен е форма на заплаха. Вчера сме внесли сигнал до Сотир Цацаров, за да е ясно и прокуратурата да предприеме мерки – защото правенето на избори по байганьовски би трябвало да е останало много назад в историята. Очевидно, за кмета на Ковачевци или представящ се от негово име човек, е естествено да бъдат притискани по този начин хората“, категоричен бе Петков.

По думите му, освен в Ковачевци, това се случва и в Поморие, в с. Ясна поляна и на други места в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews