Ротационен премиер: димка или реално обсъждан вариант между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

OFFNews 21 май 2023 в 21:35 4797 4

Акад. Николай Денков и Мария Габриел

Снимка БГНЕС

Акад. Николай Денков и Мария Габриел

Възможно ли е да имаме правителство, чийто премиер да се сменя на шест месеца? Твърдение, че такова съвместо управление е било договорено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с Кирил Петков (ПП) и Христо Иванов (ДБ) публикува днес "Капитал", още медии потвърдиха информацията чрез свои, но отново неназовани източници, а политици коментираха уклончиво.

Дали става въпрос за действително договорена схема или за "димка" за тестване на реакциите на обществото ще се разбере вероятно до часове, тъй като утре номинираната за министър-председател от ГЕРБ Мария Габриел трябва да изпълни връчения ѝ от президента мандат за съставяне на правителство или да върне папката празна и Румен Радев да пристъпи към връчване на втория проучвателен мандат на ПП-ДБ.

Според информацията на "Капитал" през 6 месеца ще се сменят премиери - единият ще е Мария Габриел, другият - номинираният за този пост акад. Николай Денков. Дамата щяла да отстъпи първите шест месеца управление на кавалера.

Същият ротационен подход бе избран при определянето на председател на Народното събрание.

Подкрепата на ПП-ДБ за кабинет с първия мандат е критично важна за ГЕРБ, защото сега, заедно с гласовете от ДПС и ИТН, се събират 116 депутата. Липсват 5, за да мине кабинет. И то да мине "на ръба".

"Темата за ротация е една от нестандартните, от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. Дали това е възможен вариант ще се разбере", коментира Росен Желязков (ГЕРБ) в Нова тв. Дали действително има такъв вариант, или той говори хипотетично обаче не става ясно от тези думи.

Още един депутат от ГЕРБ-СДС коментира хипотезата - Любен Дилов-син, който заяви пред bTV:

"Изглежда сложен вариант, но в последните години се нагледахме на чудатости в българския политически живот. Метафорично прилича на дете между русалка и кентавър, а то самото болно от шизофрения. Толкова е разчетворено – защо да няма ротационни председатели?", попита Дилов-син и се застрахова, че "докато не бъде договорено всичко, нищо не е договорено".

Надежда Йорданова (ПП-ДБ) отклони въпроса за ротацията с аргумента, че днес не е участвала в разговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

10

Johnny B Goode

22.05 2023 в 00:26

Абе направо кабинет "Вентилатор" да го кръстят.

Любен Дилов-зелен този път е дал чудесно определение.

1236

3

БотоксПутю

21.05 2023 в 22:31

Методи Лалов беше прав в петък вечерта при Диков.

1236

2

БотоксПутю

21.05 2023 в 22:25

Излиза, че клъвнаха ха кукичката за смяна на Каскета?

11300

1

yoghurt

21.05 2023 в 22:17

Хах. Не е лошо. Само че в правителство с предателите от ИТН и с безродниците от ДПС никак не си го представям. Нека да е само Герб-Пп . Иначе ще е отвратителна каша.