Росен Плевнелиев: Посещението ми в Сочи не е политическо

OFFNews 23 февруари 2014 в 15:31 2331 13

Президентът Росен Плевнелиев на посещение в Сочи.

Снимка Снимка: БОК

Президентът Росен Плевнелиев на посещение в Сочи.

"Не смятам посещението ми в Сочи за политическо, аз съм тук по покана на БОК, с което засвидетелствам уважение към вас като спортисти, спечелили правото да бъдат тук сред най-добрите на планетата и уважение към олимпийското минало и бъдеще в национален и световен мащаб."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който в момента е на посещение в Сочи по повод олимпиадата, цитиран от пресцентъра на БОК.

Плевнелиев добави, че "не бива да изграждаме Берлински стени пред българските планини".

"Спортът е стратегически важен за всяка една нация и е от огромно значение да определяме точно проблемите, да ги решаваме, за да можем да надграждаме. Спортът възпитава в чувство за отговорност и дълг, а спортистите са тези, които дават модела на младите хора", каза президентът.

Треньорът и баща на най-добре представилата се на Олимпиадата в Сочи българка Сани Жекова - Виктор Жеков, сподели, че голямата му тревога е липсата на перспектива пред младите състезатели, които след детска възраст не виждат смисъл да продължават да се занимават професионално със спорт.

„Държавата, ски-курортите и общините трябва да са съпричастни с нашия труд, да помагат да запазим тези деца за спорта и за бъдещето на България”, каза бащата на Жекова.

Треньорът на биатлонистите Георги Фъртунов говори за окаяната база, с която разполагат в този спорт у нас и изяви надежда, че в близко бъдеще нещата ще се подобрят.

„Много важно е да си поставим някакъв ориентир за развитието на зимните спортове. Например: домакинство на голямо състезание – младежки олимпийски игри или европейски младежки олимпийски игри. Това ще ни послужи като двигател да приемем стратегически мерки за развитието на тези спортове у нас. Но за да си повярваме, първо трябва да го кажем, да го заявим”, смята Плевнелиев.

Президентът се ангажира да осъществи среща с водещите федерации, министъра на спорта, други ресорни министри и общините за включване на стратегически спортни инициативи към програмата 2020.

„Най-важно е да се мисли и работи за бъдещето, за децата на България, които много обичат зимните спортове и ние следва да им създаваме условия да ги практикуват ежедневно”, каза още Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!