Росен Петров: Надявах се в парламента ББЦ да стане нормална партия

Основният мотив за напускането ми е, че научавах позицията на партията от медиите, казва бившият тв водещ

OFFNews 14 декември 2014 в 13:26 39935 16

Росен Петров в парламента

Снимка Сергей Антонов

Росен Петров в парламента

Решението ми да подам оставка е в резултат на натрупване на много събития, свързани най-вече с това, че, например, аз научавам от някаква агенция или от някой вестник каква е нашата позиция.

Така Росен Петров отговаря на въпрос какви са мотивите му да напусне партията на Николай Бареков "България без цензура" в интервю за в. "24 часа".

"Последния случай беше, когато аз по националната телевизия (БНТ 1 - б.а.) говорех, че България се нуждае от стабилност и затова нямаме нужда от избори посред зима. В същото време г-н Бареков по една друга голяма телевизия обясняваше точно обратното", дава пример Петров.

Росен Петров взел решението да напусне преди седмица. То бе обявено вчера от ББЦ. Петров не напуска парламентарната група, а партията.

Той пояснява, че не е посочил мотиви в оставката си, за да избегне повтарящия се сценарий при напускането на член на ББЦ, а именно "воденето на самоубийствени войни, заклеймяването с предателства, с продажби".

"Аз нямам никакви лоши чувства към г-н Бареков. Много пъти съм го защитавал, както и той мен. И се надявам тази раздяла да не протече в балкански стил", казва Росен Петров, който уточнява, че не е говорил с Николай Бареков за напускането си.

Според него ББЦ се нуждае от нова визия.

"Аз се надявах, че с влизането в парламента партията ще излезе от положението на перманентен скандал. Тука не изключвам и себе си, и аз съм участвал в такива скандали. Но по принцип мисля, че присъствието в Народното събрание трябва да носи по-голяма нормалност, а не непременно натягане на напрежението, търсене на врагове и особено търсенето на врага с партиен билет".

Не се чувствам недооценен, чувствам се изморен, казва още Петров.

Росен Петров подчертава, че няма да излезе от парламентарната група на ББЦ "Български демократичен център", а само от партията. "Разбира се, ако колегите ми не решат нещо друго. Ако решат да ме изключат от групата, ще имам удоволствието да седя до г-жа Баракова", добавя той.

Росен Петров определя себе си като опозиция на сегашната власт и заявява, че ще се съобразява с ръководството на БДЦ. Той планира да внесе два законопроекта - за военноинвалидите и за защита на българската култура.

Чрез първия се цели отпадането на задължението на военноивалидите да ходят на ТЕЛК всяка година, защото "това са хора без крака, без ръце. Едва ли за една година може да им порасне крак или ръка". Втория би задължил радиостанциите да излъчват българска музика.

Бившият телевизионен водещ е вторият депутат на партията на Бареков, който е напуска. Първият беше Ана Баракова - 13:13, която не се отказа от спечеленото чрез преференция депутатско място, и която в момента тя подкрепя ГЕРБ. Завършилият Академията на МВР Росен Петров беше водещ на предаването "Нека говорят..." по bTV, но в началото на 2014 г. реши да започне политическа кариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!