"Ромите в Гърмен живеят на ул. "Извън регулация" от 1960 година"

OFFNews 14 септември 2015 в 18:58 4690 1

Снимка БГНЕС / Архив

Ахмед Башев

"От 1960 година ромите са настанени на ул. "Извън регулация" в Гърмен и се водят жители на Гърмен. Имат лични катри и паспорти. Там си пише, че живеят на ул."Извън регулация", още през 1960-та са я кръстили така".

Това заяви дългогодишният кмет на Гърмен и настоящ кандидат на ДПС за поста Ахмед Башев в ефира на бТВ.

Той е обвиняван от настоящата кметица, която също е от ДПС, че е насърчавал ромите да останат да живеят там незаконно.

Башев твърди, че покойният бивш кмет на Гърмен Иван Донков е докарал ромите в кв. „Кремиковци” още през 1940 година. 20-години по-късно е докарал още няколко фамилии и през 1960 година кварталът вече се е оформил като гето. 

Той обясни, че докато е бил кмет, също е събарял незаконни постройки, но никога "не е вдигал шум" и по думите му това не е било негово задължение.

"Като каже човек 124 незаконни постройки, малко му се зашеметява мисленето. От тях обаче поне 70-80-90 са четири дървета и един покрив - цигански колиби", обясни още Башев по повод сегашната ситуация в Гърмен.

Той твърди, че никога не е подарявал земя на заселилите се роми. Според него тези, които са собственици на земята, са се явявали на търг, подавали са си документите и са плащали между 700 и 1500 лева на имот.

"Циганинът е издал заявление със скица, че има незаконна къща. Моите служители са разписали тези документи, защото са длъжни по закон. След това им е издадено удостоверение за търпимост”, обясни още Башев.

Той каза, че никога не се е разписвал под тези удостоверения, защото не било негова работа.

Башев подчерта, че при последните два вота всички гласове на роми от Гърмен са отивали за ГЕРБ. Той показа и справка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!