Ревизоро: Първо да си изгорим нашия боклук, после да внасяме

OFFNews 20 януари 2020 в 20:34 2672 0

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Ние повече изнасяме отпадъци от България, отколкото внасяме. Проблемът е, че те [ТЕЦ-овете] нашия боклук не искат да го горят, защото им бил нискокалоричен, а в същото време си внасят от чужбина. Трябва да има един баланс - когато изгорите нашия, тогава ще внасяме от чужбина. Откъде-накъде ще го внасят тук за горене, пък ние ще се чудим какво да го правим? Аз искам това, което се внася, да се гори в годни инсталации и да е ясно какво се случва, заяви пред bTV новият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

Той уточни, че в България има само една инсталация с разрешение за горене на отпадъци - ТЕЦ Сливен.

"Боклукът, ако не го горим, ако не го сортираме, ако не го ползваме като суровина, трябва да правим някакви хеопсови пирамиди във всеки град, за да може да се складира. Навсякъде той се разпределя, остава съвсем малка част, която не е годна за преработка, изгаря се и едва след това пепелта се закопава, което е малко. Обаче там [в Европа] има скъпи инсталации и проблемът не е, че го горят, а че въздухът е чист. Ние нямаме такива инсталации, обаче всички имат желание да работят" - коментира Димитров.

Той разкри и следната схема - първите внесени отпадъци са със сертификати, а после "те внасят 10 влака с друг боклук и показва същия сертификат". Формата на контрол трябва да бъде тотално променена, смята министърът.

Всеки ден ще се проверява. И даже ще се знае преди да влязат в България откъде е. Ще сложим да минават през точно определени места, за да има инспектор да го гледа, обясни Димитров по повод създаването на единен пункт, през който да преминава боклукът.

Ще има и "златен регистър" - на тези ТЕЦове, които досега са били коректни: те ще могат да внасят боклук с обезпечения или гаранции.

"Всички други, които досега са правили проблеми - да бъдат така добри в България повече да не се занимават. Нека да влизат през точно определено място, където да има служител. И нека на мястото, на което трябва да отиде - да го проверят", заяви Димитров.

"Сериозни проблеми ще имат тези, които са внасяли нещо, пък то е било друго. Ще бъдат ангажирани няколко институции - граница, митница, регионалните структури и инспекторатът от София" - зарече се той.

За ТЕЦ "Бобов дол", който беше проверен по сигнал, че в него се горят опасни отпадъци, Ревизоро заяви, че по всяка вероятност "Бобов дол" ще започне да работи само с въглища:

Където и да са складирани отпадъците, с влизането на принудителната административна мярка, ще продължат само на въглища, категоричен е новият екоминистър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови