Преговорите: Евентуална национална гвардия, минимален въглероден отпечатък на военните сили, превъоръжаване

Ружа Райчева 26 ноември 2021 в 21:10 11403 5

Широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на национална гвардия, превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили, намаляване на въглеродния отпечатък на военните сили. Включване на мерките от Зеления пакет в стратегията за национална сигурност и отбранителната стратегия, съобразено с политиките на НАТО и ЕС. 

Тези мерки са част от приетия начален план в работната група за коалиционни преговори в сектор "Национална сигурност" между "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България".

Срещата продължи повече от четири часа и беше модерирана от един от лидерите на ПП Асен Василев. 

Преговарящите парламентарни сили постигнаха съгласие за:

1. Оценка на резултатите от стратегическия преглед. План за организационно изграждане на военните сили, план за превъоръжаване със съответните инвестиционни проекти. Критичен преглед на нормативната и доктринална база.

2. Хората в отбраната да бъдат поставени в центъра на военните сили, подобряване на условията на труд. Възстановяване на социалните придобивки. Подкрепа на ветераните, военно пострадалите и военните инвалиди и техните семейства, както и на семействата на загиналите при военна служба. 

3. Основното месечно възнаграждение за най-ниското звание военнослужещи да се определя ежегодно на база коефициент на минималната работна заплата (базата вече 11 години е 380 лв., а заплатите в армията са сред най-ниските).

4. Актуализация на списъка от допълнителни месечни възнаграждения, ежегоден преглед на стойността на добавките.

5. Преглед и оптимизиране на военните звания. Осъвременяване на кадровата политика и кариерното развитие. Определяне на длъжностите и за пенсионирани служители в системата на Министерството на отбраната (МО). 

6. Превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили чрез тясно обвързване с технологичната и индустриална база на отбраната, като тя се планира синхронно за трите вида въоръжени сили. Реализира се поетапно за всеки вид, чрез определяне на конкретни приоритети за всеки етап, в съответствие с финансовите възможности на страната по стандартите на НАТО и ЕС. 

10. Създаването на фонд с общ борд между Министерство на отбраната и Министерството на икономиката – в него да се набират средства, от които 20% за превъоръжаване, така и приходи свързани с продажбата на излишни въоръжения и имоти с отпаднала необходимост. 

11. Всички конкурси за длъжности в администрацията, да се провеждат анонимно от експертни комисии по честен и прозрачен начин

12. Възстановяване на системата за нарастване на силите и средствата. Изграждане на резерв за повишаване на отбранителните способности на страната.

13. Широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на национална гвардия.

14. Усъвършенстване на военното образование и синхронизирането му с военното образование със страните от НАТО и ЕС.

16. Включване на мерките от Зеления пакет в стратегията за национална сигурност и отбранителната стратегия, съобразено с политиките на НАТО и ЕС. Намаляване на въглеродния отпечатък на военните сили.

17. Устойчивост на повишението на разходите за отбрана с не повече от 2% от БВП. 

18. Активно участие в многонационални инвестиционни проекти за отбрана на ЕС и НАТО.

19. Насърчаване на отбранителната индустрия чрез ясна и конкретна офсетна програма.

20. Създаване на национална система за управление на кризи.

21. Засилване на капацитета на военното разузнаване и за военно контразузнаване.

21. Участие на МО в дискусиите по структурата на гражданска защита. Развитие на системата за гражданска защита със спасители доброволци.

22. Ускорена цифровизация на дейности и одит на информационни системи и потоци на МО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

28.11 2021 в 19:41

Превъоръжаването с конски каруци вече също не е възможно - няма коне.
Айде да почнем превъоръжаването от другата страна. Да забраним гласуването в чужбина, понеже от там идват единствено дпс, и полудели клоуни. И да въведем единствен учебник по история без османско присъствие, и един час английски седмично, а освободените часове - за български и литература.

23293

4

Стефан

28.11 2021 в 19:33

А какво е "национална гвардия"? Вътрешни войски, демек жандармерия? Териториални партизани във военно време? Гражданска отбрана?
Не виждам нито идеологията, нито възможностите за такова нещо.

-1580

3

Bace7

27.11 2021 в 07:12

Безкрайно, кармично дежавю...постоянно имам чувството, че във властта режисирано попадат безхаберници, първата работа на които е да оправят армията и частично енергетиката...разбира се, в интерес на кукловодите си, взимат заеми и си купуват несъществуващи самолети за борба с дедовия?! Как един от тия лалугери не взе да оправи БДЖ, че народът се вози на 40г. самозапалващи се влакове, в страната няма Гражданска защита (1мес. не можаха да изтеглят потъващия кораб с отровите) ? Магистралите недовършени, интерконекторите непостроени, енергетиката няма базови мощности. Те ни занимават с някакви "хибридни опастности", "зелени сделки", джендър експерименти, фалшиви пандемии. Докога бре, пенкилери?

2210

1

fishcake1

26.11 2021 в 21:28

От финансова гледна точка, е безумие какъвто и да било разход да се изчислява като процент от БВП, вместо процент от бюджета.
Все едно да си задаваш бюджет за храна спрямо общата стойност на имотите, а не според заплатата.

От военна гледна точка, България се нуждае от евтини, асиметрични оръжия - дронове, ракети среден обсег, ПТУР, голям брой леки оръжия както в Швейцария.