Решението на ВСС за Цацаров и "ЦУМгейт" не променя позицията към Гергов, отсече Нинова

OFFNews 18 юли 2017 в 15:17 6321 0

Решението на ВСС за Цацаров и

Решението на ВСС за срещата между Сотир Цацаров и Сашо Дончев не променя нищо за Георги Гергов.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с решението на Инспектората към Висшия съдебен съвет, че няма нищо нередно в срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев.

Нинова коментира, че решението касае Сотир Цацаров, в качеството му на магистрат и член на ВСС.

„Г-н Гергов е бил на тази среща в качеството си на политическо лице. Тук става въпрос за решение на политически орган, то няма нищо общо с това, което ВСС е решило за г-н Цацаров“, поясни лидерът на БСП.

По думите ѝ решението за Георги Гергов е взето на Национален съвет на БСП. „Не мисля, че решението на ВСС променя нещо“, каза тя.

Нинова поясни, че Георги Гергов е подал оставка като член на Изпълнителното бюро сам по нейно предложение.

„Г-н Гергов не е извършил престъпление, нито нарушение. Става въпрос, че партията по този начин беше въвлечена в един скандален случай, един спор, който ние неинформирани трябваше да понесем политическа отговорност“, допълни Нинова.

Лидерът на БСП съобщи, че партията е срещу отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя. По този повод групата на БСП ще проведе разговори с останалите партии в парламента, като се очаква и среща с президента Румен Радев. 

"Земеделската е предвидена за производство на селскостопанска продукция“, заяви Нинова. Според нея българската земеделска земя е най-евтина в ЕС и тя ще получава европейски субсидии и то на декар площ.

„Идва някой гражданин на друга държава, купува земеделска земя, не е задължен да произвежда, декларира я и получава субсидия за тази земя, т.е. неговият интерес той ще си го защити“, каза Нинова. Тя обясни, че редица държави в ЕС имат своите ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. Според нея има възможности за действие.

„Ние предлагаме правителството да поиска отлагане на този въпрос. Утре ще разговарям с другите лидери, всички евродепутати от всички партии като българи да се обединят“, призова Нинова. По думите й те трябва заедно да потърсят разговор в Брюксел.

„Ако не се стигне до такова съгласие и обсъждане в Брюксел, не е толкова страшно да влезем в съдебен спор и България да защити националния си интерес“, посочи Нинова. По думите й експерти не изключват да се спечели такова дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!