Републиканците на Цветанов питат екоминистъра за въздуха в Перник

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2020 в 10:41 1357 0

Пернишката организация на политическа партия „Републиканци за България“ поиска информация от екоминистъра за качеството на въздуха в миньорския град.

Следовниците на Цветан Цветанов в новия политически проект настояват да получат данни за:

1. В област Перник, извършва ли се обезвреждане на отпадъци с код D 10 – наземно изгаряне на отпадъци и/или дейности по оползотворяване с код R1 – Използване на отпадъците предимно като гориво или друг начин за получаване на енергия;

2. Министерството на околната среда и водите, издало ли е едно или повече разрешителни за експериментално изгаряне на отпадъци в област Перник, като в случай че такива са издадени, настояваме за: 2.1. Местонахождение на площадките и съоръженията, за които е било разрешено експерименталното изгаряне на отпадъци; 2.2. Срокът на действие на издадените разрешителни; Количеството и вида на отпадъците, предвидени за изгаряне.

Освен това републиканците искат информация и за състоянието на атмосферния въздух, изразяващо се в брой превишения на: 1.средночасовата норма; 2.средноденонощната норма и 3.средногодишната норма – за серни оксиди, азотни оксиди и фини прахови частици 2,5 и 10.

Позицията на партията е заради получени многобройни сигнали и оплаквания от граждани на област Перник, за системни замърсявания на атмосферния въздух, причина за симптоматични оплаквания, включващи задух; кашлица; астматични пристъпи; дразнене в очите и носоглътката и др.

Според „Републиканци за България“ с подобряване качеството на атмосферния въздух, е напълно възможно броят на заболели от болести по дихателната система и починалите вследствие на тях, да бъде намален. Единственият начин за това е разработване на ефективни и ефикасни мерки, на база реална информираност за причинителите на атмосферно замърсяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови