Реформаторският блок пита президента дали е канил Путин за патрон на 3-ти март

OFFNews 31 май 2017 в 13:59 5901 15

Реформаторският блок изпрати писмо до президента с питане дали е организирано руският президент Владимир Путин да е патрон на следващия Национален празник 3-ти март. 

"Във връзка с информация в публичното пространство за предприети действия от страна на български държавни институции за участие на президента на Руската федерация Владимир Путин като патрон на честванията по повод 140 години от Освобождението на България на 3 март и липсата на официална информация от страна на институциите, се обръщаме към Вас с молба за изясняване на ситуацията", пишат реформаторите в писмо до президента Румен Радев.

Те изясняват и категоричната си позиция по случая: "Смисълът на патронажа е покровителство. Считаме, че е неуместно една от символните дати на българското освобождение и независимост да бъде свързвана с покровителство от страна на други държави. 

Напомняме, че честванията по повод 140 години от Освобождението на България ще съвпаднат с българското председателство на Съвета на ЕС на фона на много противоречия и нерешени проблеми между Европейския съюз и Русия. Това ще даде лош знак към нашите партньори от европейския и евроатлантическия съюз", смятат от Реформаторския блок.

Реформаторите напомнят изказването на Путин за българската писменост, че е произлязла от Македония и добавят, че поканата за провеждане на Националния празник под егидата на политици, които изопачават основни исторически факти, формиращи българската национална идентичност, е предателство на националния интерес.

Писмото е подписано от говорителя на РБ Петър Москов и в него се пита: "Изпратена ли е покана от Президентството до президента на Руската федерация Владимир Путин за участие в честванията по повод 140 години от Освобождението на България?" и "Предложено ли е националният празник да се проведе и под патронажа на президента на Руската федерация?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

15

Лопе де Вега

03.06 2017 в 08:27

Викти, не се излагай. Много ясно написах - да канят гости колкото си искат и които искат. Какво общо има ключовото или решаващо участие в Освобождението? Недей и ти като един много напорист умник да подменяш темата. Остави този метод на махленските кавгаджийки. Не ти отива! Или...?

Поздрав!

25665

14

Victimized

02.06 2017 в 12:25

"Патронаж, покровителство! Става дума за национален празник. Дори не е важно какво точно се отбелязва на този ден. Най-малкото е неуместно чужденец да бъде патрон (покровител) на националния празник. Ако този патронаж е толкова нужен, трябва българин да бъде негов патрон."

Русия има ключово, да не кажа решаващо участие в българското освобождение, така, че не знам какво толкова го увъртате.
Кой искате да покани,Ердоган сигурно ??

63994

9

Red or Dead

31.05 2017 в 16:49

Апропо, забравих да спомена.....СЛАВА И ДЪЛГОЛЕТИЕ НА ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ!!!

63994

8

Red or Dead

31.05 2017 в 16:48

“““““.....Реформаторският блок пита......“““““““

СТАРХИДИЯ МУ....

Апропо, какви са тия плъшоци......