Реформаторите възстановяват кръста на "Кръста" в София

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2015 в 14:10 2663 1

Снимка БНР/Дарина Григорова

Депутатите от Реформаторския блок Вили Лилков и Петър Славов ще възстановят един от символите в столицата ни - Каменният кръст от местността "Кръста" в кв. "Лозенец".

Оригиналният кръст беше преместен през 2011 в двора на храм "Преображение Господне" с цел реставрация.

Тази вечер реформаторите и Сдружението на българските каменоделци започват подготовка за изработване на каменен кръст, който да обозначи трайно местността "Кръста", Лозенец.

"След това в сградата на секретариата на БЧК ще бъде учреден Инициативен комитет за изработването на каменния кръст, копие на оригиналния, и за поставянето му на знаково място", информират от пресцентъра на РБ.

Хората от квартала разказват, че мястото е наречено така, защото от древни времена се предавало от поколение на поколение, че тук, на това място император Константин Велики е видял в небето кръстното знамение и чул глас Господен, който му казва, че с този знак ще победи враговете. Според преданието софиянци точно в тази местност решили и издигнали под формата на кръст паметник непосредствено след Освобождението в памет събитието и в чест на падналите руски воини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2015 в 14:46

А реформаторите да кажат нещо по въпроса с планираното увеличаване на данъка върху доходите с още до 2%, което е 1/5 увеличение спрямо сегашните 10%?
Или те вече не се интересуват от неприятни въпроси, щом позагладиха косъма?