Реформаторите се изпокараха за вота

OFFNews 30 август 2015 в 20:09 11093 13

Снимка БГНЕС

Двете лобита в Реформаторския блок - на ДСБ, НПСД и БЗНС от една страна, и на ДБГ и СДС от друга, си спретнаха неделен скандал пред медиите.

Ръководствата на ДСБ, БЗНС и НПСД са се разбрали за единна регистрация на местните избори, съобщи на извънредна пресконференция днес следобед Радан Кънев.

Лидер на ДСБ е Кънев, на БЗНС - министърът на отбраната Николай Ненчев, а на НПСД - депутатът от РБ Корман Исмаилов.

На този етап трите партии стигнахме до това съгласие на политическите ръководства, надяваме се, че е въпрос на дни и за останалите две партии - СДС и ДБГ, да се присъединят, каза председателят на ДСБ.

Кънев уточни, че все още не се е виждал с лидерите на ДБГ и СДС Меглена Кунева и Божидар Лукарски, но очаква до дни да се срещнат и да обсъдят общата регистрация.

Въпреки че все още не се е виждал с лидерите на ДБГ и СДС и извънредно обявява договорката на трите партии в РБ за единна регистрация, председателят на ДСБ твърди, че днешната новина не би трябвало да дава "някакъв специален сигнал".

По-важна за България е друга гледна точка – тази, която се вижда в парламента, а именно, когато групата на РБ е разпиляна, решенията се взимат от ГЕРБ и ДПС. Цветан Цветанов се обажда на 3 - 4 наши лидери да им предлага да бъдат кандидати на ГЕРБ, на още толкова се моли да не се кандидатират, каза Радан Кънев.

"Това са задкулисни договорки"

В неделя вечерта Съюзът на демократичните сили и Движение „България на гражданите“ излязоха с единна позиция, в която изразяват "категоричното си несъгласие с опитите на партньорите ни от Реформаторския блок – ДСБ, НПСД и БЗНС - да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите".

"На днешното партийно мероприятие на ДСБ, с участието на НПСД и БЗНС е обявено, за наша изненада, че вече е постигнато съгласие за единна регистрация на три от партиите в РБ. Считаме това за ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии. От ДБГ поискахме единна регистрация на реформаторите за местния вот още на 18 април 2015 г., след което още 6 пъти различни форуми на ДБГ официално потвърдиха тази политическа позиция. Съюзът на демократичните сили на 9 юли заяви позицията си за единна регистрация при спазване на Учредителното споразумение на РБ от декември 2013 г." - пише в позицията на СДС и ДБГ.

"Несъгласуваната акция, на която сме свидетели, е тревожна и изразяваме силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани. За утре, 31 август, са предвидени преговори за единната регистрация и ние приемаме днешния акт като опит за тяхното бламиране. Ходът на партньорите ни обезсърчава структурите по места и дава предимство на опонентите ни. Считаме, че приоритетите на националната политика, в която участваме като управляващи партии, изисква изграждане на политическия диалог, а не неговото разрушаване чрез подобни акции." - пише още в позицията на двете партии.

Ръководствата на СДС и ДБГ призовават "партньорите от РБ към повече почтеност и колегиалност при обявяване на политически позиции от името на коалицията".

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Защо марихуаната е забранена?