Реформаторите се изпокараха за вота

OFFNews Последна промяна на 30 август 2015 в 20:09 10242 13

Снимка БГНЕС

Двете лобита в Реформаторския блок - на ДСБ, НПСД и БЗНС от една страна, и на ДБГ и СДС от друга, си спретнаха неделен скандал пред медиите.

Ръководствата на ДСБ, БЗНС и НПСД са се разбрали за единна регистрация на местните избори, съобщи на извънредна пресконференция днес следобед Радан Кънев.

Лидер на ДСБ е Кънев, на БЗНС - министърът на отбраната Николай Ненчев, а на НПСД - депутатът от РБ Корман Исмаилов.

На този етап трите партии стигнахме до това съгласие на политическите ръководства, надяваме се, че е въпрос на дни и за останалите две партии - СДС и ДБГ, да се присъединят, каза председателят на ДСБ.

Кънев уточни, че все още не се е виждал с лидерите на ДБГ и СДС Меглена Кунева и Божидар Лукарски, но очаква до дни да се срещнат и да обсъдят общата регистрация.

Въпреки че все още не се е виждал с лидерите на ДБГ и СДС и извънредно обявява договорката на трите партии в РБ за единна регистрация, председателят на ДСБ твърди, че днешната новина не би трябвало да дава "някакъв специален сигнал".

По-важна за България е друга гледна точка – тази, която се вижда в парламента, а именно, когато групата на РБ е разпиляна, решенията се взимат от ГЕРБ и ДПС. Цветан Цветанов се обажда на 3 - 4 наши лидери да им предлага да бъдат кандидати на ГЕРБ, на още толкова се моли да не се кандидатират, каза Радан Кънев.

"Това са задкулисни договорки"

В неделя вечерта Съюзът на демократичните сили и Движение „България на гражданите“ излязоха с единна позиция, в която изразяват "категоричното си несъгласие с опитите на партньорите ни от Реформаторския блок – ДСБ, НПСД и БЗНС - да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите".

"На днешното партийно мероприятие на ДСБ, с участието на НПСД и БЗНС е обявено, за наша изненада, че вече е постигнато съгласие за единна регистрация на три от партиите в РБ. Считаме това за ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии. От ДБГ поискахме единна регистрация на реформаторите за местния вот още на 18 април 2015 г., след което още 6 пъти различни форуми на ДБГ официално потвърдиха тази политическа позиция. Съюзът на демократичните сили на 9 юли заяви позицията си за единна регистрация при спазване на Учредителното споразумение на РБ от декември 2013 г." - пише в позицията на СДС и ДБГ.

"Несъгласуваната акция, на която сме свидетели, е тревожна и изразяваме силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани. За утре, 31 август, са предвидени преговори за единната регистрация и ние приемаме днешния акт като опит за тяхното бламиране. Ходът на партньорите ни обезсърчава структурите по места и дава предимство на опонентите ни. Считаме, че приоритетите на националната политика, в която участваме като управляващи партии, изисква изграждане на политическия диалог, а не неговото разрушаване чрез подобни акции." - пише още в позицията на двете партии.

Ръководствата на СДС и ДБГ призовават "партньорите от РБ към повече почтеност и колегиалност при обявяване на политически позиции от името на коалицията".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2015 в 01:52

За пореден път бившето и възродено СДС показа, че не става за управленска партия. Тези хора 20 години се карат помежду си и се разформират, само за да 'открият' пътя и единението и да се сформират отново. Това е някаква извратена форма на грандомания явно - да се имаш за толкова всемогъщ, че да си въобразяваш,че цялото общество и всичките ти избиратели ще те търпят, да си разиграваш цирка в публичното пространство.
И тази критика и разочарование ги отправям като човек, който си е дал гласа, вярвайки,че може да са някаква алтернатива...

31.08 2015 в 11:44

От ден на ден РБ става все по жалък. Хората им гласуваха доверие и очакваха от тях Реформи. Втори шанс, поне от мен да не очакват

31.08 2015 в 01:07

ех, подобни номенклатурни фигури като Кунева ... как пък не ги усещат, що за ненужни плячкосници са ?

31.08 2015 в 00:58

Струва ми се, че тези хора (всички в РБ) не се оказаха готови да използват шанса, който получиха. Направиха твърде много и твърде неприемливи компромиси. Но зад всичко май стои кариеризма на Кунева и дребното слагачество на Лукарски. От своя страна ДСБ май се втурнаха в някакъв реваншизъм и видяли отново малко власт задействаха стари схеми. Като резултат вместо да бъдат коректив на неокомунистите от ГЕРБ и пречка пред мафията ДПС, те на практика докараха точно тази коалиция на властта. А сега вече спасение няма - ДП излиза от публичното пространство и започва безчинствата, ДПС са хванали съд и прокуратура и няма пречка за техните схеми, медийната империя ще осигурява медиен комфорт, Тиквата ще реже лентички и ще се прави на спасител. И матр'яла ще е щастлив - върнаха се "хубавите", спокойни години на Бай Тошо - имаме си някой който винаги мисли за нас даже по време на някое мачле в работно време.
А за финансирането на тази идилия разчитаме на Европа- сегашния шеф на ЕК даже Му изпраща писма със сърчица.
Каква я мислехме, а тя каква стана? Това ли искахме като бъдеще за децата ни - мутри и мафия?

31.08 2015 в 00:40

На Кънев преди повече от година съм му казал във фейса и го е прочел. Предупредих го, че Кунева и Лукарски са внедрени с лъжи и обещания от Боко Тиквата за да саботират и да смъкват доверието в РБ и с тях в коалиция разпадането на блока е гарантирано ако не дай си боже станат неудобни на дпс и герб. Само ДСБ става за нещо и то не цялото. СДС е купено и преродено от Тиквата още откогато беше останало с 1 член!! оня кмета на Карлово - Кабаиванов. Нима си мислите, че Лукчо трикчето незнае кога какво говори та се изпусна неволно за трикчето още в деня на изборите? А Кунка е комунистка като Бойко - двамата се родиха за политиката от както царя беше викнат лично от Доган да създаде НДСВ. Общи корени имат, само дето тя е по-умна, но не толкова агресивна и влиятелна колкото пожарникаря, тенисист, футболист, мутра, доктор на неуките и какво ли не.

31.08 2015 в 00:08

Кунева от 27 години е във властта.Първо в казионния комунистически "Комитет по правата на човека" на шумкаря К.Теллалов,после-съветник в Минстерския съвет,депутат,еврокомисар,министър,сега вицепремиер.На практика тя нищо не е работила,освен да е "началник",както би се изразил нейният сегашен началник.Вероятно е кривоуста,защото прекалено много се напъва,кариеризмът на един човек със скромни умствени възможности взема връх над нормалното общуване.Вследствие на това формата на устата и е добила несъразмерни пропорции,както и до това преждевременно да се е състарила от прекалени амбиции,злоба и комплексарщина.Испанският философ Мигел Унамуно казва,че външните белези на човека говорят за вътрешните му качества.

30.08 2015 в 23:27

Кунева пак със стария си номер. Заявява, че е за това срещу което всъщност се бори. Нали орева света за единна партия и бламира избора на председател още в началото на РБ. Сега искат да изнудват пак за техни кадри ама са за единна регистрация. Лукарски, какво стана за Варна? Янко Станев си остана май и СДС Варна си е ГЕРБ. Там не искате май единно решение!

30.08 2015 в 22:54

Кривоустата кукувица Кунева вие на умряло.Педала Зеленогорски също.Лукарски и онова курве Ива ще духат супата.

30.08 2015 в 22:29

Антоне, сигурен ли си, че това е сън. Само, че главните действащи лица са други - ББ, АД, ЛМ, ДП. А коалицията ГЕРБ-ДПС, с помощта на медиите на ДП може и повече от 5 мандата да изкара. Брой този в момента като първи.

30.08 2015 в 21:29

Те са един файтон хора,а пък се карат като цигани и то не за идеи,а за постове,служби,власт,келепир.Форесгрийн-пощаджията от плевенските села,вечната Кунева,Божо от Перник и останалите се надяват да вземат нещичко на изборите,но ще останат излъгани.Уж "десни",уж "прозападно" ориентирани,пък се нарекли БЛОК-нещо като социалистически блок,източен блок,кооперативен блок,панелен блок,първи,втори,трети и т.н.блок на АЕЦ Козлудуй(или Белене,която още не е построена)-"гордостта на социалстическата енергетика".Само от това наименование си личи колко струват.