Реформаторите очакват да имат 40 кмета след изборите

OFFNews 05 септември 2015 в 15:09 3439 4

Найден Зеленогорски

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Найден Зеленогорски

Реформаторският блок има потенциал да спечели 40 кметски места на изборите.

Това заяви ръководителят на предизборния щаб на Реформаторския блок и зам.-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски в интервю за "Седмицата" по "Дарик" радио.

"Целта на „Движение България на гражданите” е да се позиционира и да има по-добро присъствие в местната власт. Движението все още не се е явявало на местни избори и това е изпитание за нас. Вероятно ще подкрепим около 20 действащи кметове на областни центрове, малки и средни общини и смятам че имаме потенциала като Реформаторски блок да спечелим до 40 кметски места."

Сред основните критерии на ДБГ при подбор на кандидатите за кметовете и общинските съвети бил те са разбират колко е важно да усвояват максимално ефективно средствата от европейските фондове.

"Все още има проекти, които не са достатъчно смислени и ефективни. Това е втори програмен период, до 2020 г., и последният, в който ще страната ще получава директно европейско финансиране. След това тези средства ще са значително по-малко. Следващите четири години, в които трябва да преобразим градовете и населените места в България, са решителни за просперитета на гражданите", обясни Зеленогорски.

Правителството и парламента трябва да си взаимодействат много по-ефективно с местните власти. Трябва да се направи крачката към пълно децентрализиране на местните власти. Кметовете и общинските съветници са тези, които са най-близо до хората, и най-добре познават нуждите и проблемите им, подчерта Зеленогорски.

Реформаторите вече имат единни кандидати за София, Варна, Кюстендил, Добрич и Велико Търново, Благоевград и Русе, Плевен и Ямбол. Предстои да бъде взето решение за Бургас.

Листите с кандидати за общински съветници на Блока се определят на базата на решения на партийните организации по места. Там, където структурите не могат да постигнат съгласие, ще има арбитражи и въпросът ще се решава от лидерите.

За нас е изключително важно че запазихме преференциите на местните избори. Това е истински мажоритарен елемент, който дава шанс на хората да се състезават и най-добрите да успяват, каза Зеленогорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!