Реформаторите: Ако областният на София е невинен, да го върнат на поста

OFFNews 10 септември 2016 в 16:11 7674 13

Снимка БГНЕС - архив

Не приемаме назначаването на нов титуляр за областен управител на София, докато не станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и ако тя потвърди невинността на Веселин Пенев, ще настояваме той да бъде възстановен на поста си.

Това се посочва в "декларация на партиите от Реформаторски блок, подкрепящи управляващото мнозинство".

Декларацията е провокирана от поисканата оставка на областния управител на София Веселин Пенев заради сделката с „Царските конюшни“.

В петък вечерта правителствената пресслужба съобщи, че министър-председателят Бойко Борисов е приел оставката на Пенев, която поискал след среща с него.

В петък следобед Пенев заяви на брифинг, че "докато няма установено нарушение, а аз съм 1000 процента сигурен, че няма да се установи, оставка няма да подавам".

Публикуваме пълния текст на днешната декларация на РБ:

ДЕКЛАРАЦИЯ на партиите от „Реформаторски блок“, подкрепящи управляващото мнозинство

Във връзка с поисканата оставка на областния управител на София г-н Веселин Пенев, по повод сделката с т.нар „Царски конюшни“, заявяваме:

1. Върховенството на закона и презумпцията за невинност са основните принципи в една правова държава, каквато вярваме, че е България. Припомняме, че основният принцип и на политическата декларация между РБ и ГЕРБ, и в програмата на правителството за съвместно управление е „запазването на върховенството на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите“

2. Следвайки тези основополагащи принципи смятаме, че оставката на областния управител на София е морален жест от негова страна, но приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата.

3. В тази връзка, не приемаме назначаването на нов титуляр, докато не станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и ако тя потвърди невинността на г-н Пенев, ще настояваме той да бъде възстановен на поста си.

4. Няма да допуснем да бъдем превърнати в пушечно месо в предизборната кампания на БСП, която очевидно се опитва да прикрие собственото си политическо безсилие, прилагайки принципа „Разделяй и владей!“ в управляващата коалиция.

5. Настояваме за незабавно обсъждане и приемане на антикорупционния закон на второ четене в Народното събрание, което ще гарантира бързо и ефективно справяне с корупцията на всички нива

Пресофис, 10 септември 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

13

кикимора

11.09 2016 в 23:21

Този срам е до живот.

20374

12

Стринка Минка

11.09 2016 в 12:39

Мизерници!

12530

11

синя сова

10.09 2016 в 23:31

№ 9-забелязвам,че си минал на по-високо ниво на говорене...браво!Но вместо да коментираме по медийните съобщения за тази продажба,кой е крив,кой е прав,кой е крадецът...не е ли по-добре да изчакаме прокуратурата да си свърши работата.Дано да я свърши бързо и честно ,и ако и ШЕФА е замесен дано не го прикрият и да не заметат заключението си под килимчето.Нали цацаров е човек на "Човека",а идват избори.Това,че ще правят почтена кампания според думите на цв.цв. ,това са само думи.Ако могат да елиминират противника с цената на всякакви удари под пояса,те ще го направят ,без угризения на съвестта ,която и без това им липсва!Вече имаме опит от избори с гербарите и знаем,че те са способни на всякаква гадост!

21668

10

Руслан

10.09 2016 в 23:16

Перфораторите да го ду.
Няма невинен при разпродаване на държавна собственост на безценица.

12291

8

Георгиев

10.09 2016 в 22:17

Много олекнаха с това изказване Реформаторите. Дори и да е невинен де юре, неговият подпис стои под една продажба на значително занижена стойност. Най-малкото не е редно. А Реформаторите уж щяха въвеждат ред в държавата. То не че с хора като Лукарски може да постигнеш нещо, ама поне да бяха приели, че има проблем, а не да се крият зад "закона" и "цацаратурата".
Ако перифразирам покойния Румен Янков: Управлението "...трябва да държи сметка не само на буквата на закона, но и на съпътстващите го елементи като обичай, здрав разум и морал."
Е при морала се провалиха Реформаторите.

13546

5

BARAСK OBANANA

10.09 2016 в 18:17

Няма по нахални от РБ. Наглостта при тях е вродена.