Реакциите за инцидента с главния прокурор: От ''не изглежда правдиво'' до ''покушение срещу държавността''

OFFNews 02 май 2023 в 10:11 3426 6

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Бившият началник на политическия кабинет на Кирил Петков и ексдепутат на "Продължаваме промяната-Демократична България" Лена Бориславова намира, че атентатът срещу главния прокурор Иван Гешев "не изглежда правдиво".

Тя написа следния пост на страницата си във фейсбук:  

"По-добре не мога да изразя подозрението си, че нещо в този атентат не изглежда правдиво.
П.С. Надявам се никой да не стига до толкова далеч, че да рискува живота на децата си.
Но и взрив в тревата…
Ред е на разследващите органи.
Въпросите остават."

Политическите реакции по въпроса бяха диаметрално противоположни. Единствени от ПП-ДБ изразиха съмнение във версиите за атентат и терористичен акт. 

Според Атанас Атанасов от ПП-ДБ трябва да се разследва и възможността за евентуална инсценировка. 

"Целта е да се героизира жертвата, жертвата тук е в кавички, и отклоняване на общественото внимание от политическата криза. Това може и да е предупреждение към участниците в политическия процес", предположи Атанасов.

Още в първите минути на инцидента лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че става дума за "покушение срещу държавата". По думите му "всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление".

"Възраждане" излезе с декларация, в която се настоява за бързо разкриване на виновниците и наказания. "Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания", се казва в позицията на партията на Костадин Костадинов.

Председателят на парламента Росен Желязков пък призова ДАНС и МВР да разкрият отговорните за опита за покушение, "който оставя обществото с усещане за тревожност". Както ИТН и "Възраждане", той определи случилото се като "терористичен акт", чиято цел е "не просто опит за покушение срещу главния прокурор, а покушение срещу орган на държавната власт, респективно това е покушение срещу държавността". Според Желязков това е първата такава атака срещу действащ орган на власт в модерната история на България. Затова е "много е важно в момента отговорът на държавата да бъде ясен и категоричен, олицетворяван както от службите за сигурност, от разследващите органи, от правосъдната система като цяло".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

6

мнение от IP

02.05 2023 в 12:55

Лошото е, че каквото и да се е случило, прокуратурата почва с лъжи - Сарафов: - дупка 40 см/снимка- няма я. Гешев: Децата се изплашиха./ инфо от днес - Гешев не е бил с тях. Сийка: - искаха да убият Гешев/ експерти- колата би издържала такъв взрив без поражения и т.н...и т.н....После "Аууу, ама вие как така не вярвате, как не уважавате държавните институции."

-529

5

6екеr4о

02.05 2023 в 12:49

Лично познавам търговеца, продал фашливия пистолет на Енимехмедов, с който бе направен "атентат" с/у Меди Доган.
Няма такъв цирк, няма такава глупава оперета!
Освен газовия пищов, купили и 50 броя халостни патрони, та "атентаторът" да се упражнява цяла нощ как няма да може да гръмне Доган.
Разследващите дори бяха намерили и двете валутни сметки, по които са преведени пари на Енимехмедов, едната в евро, та да си плати съдебните разноски, а д ругата - в долари, та да има да си харчи след затвора...
То и браточката му спечели Ферари от Светослав Трифонов, ма не му го подариха, а му го дадоха да се повози. Същото беще и с ресторанта на Сидония, която спечели кулинарен конкурс на Славчо, но не получи собственост, а наем за 1 г.!!!
Нема таквиз мошеници...

1017

4

IvoIvo

02.05 2023 в 12:36

Няма да стане ясно нищо, спокойно...

14469

3

случайно прочетох

02.05 2023 в 11:51

"Според Атанас Атанасов от ПП-ДБ трябва да се разследва и възможността за евентуална инсценировка. "
Споделям мнението му.
Гешев не е засегнал интересите на нито един мафиот, а само на жертвите им или на тези, които са отказали да плащат.
Предполагам, че потърпевшите от тъпотиите му биха предпочели да го видят в затвора, а не просто ликвидиран.

723

2

user4eto

02.05 2023 в 11:14

Единствено ПП-ДБ са надушили истината.
Колкото покушението срещу доганя беше правдоподобно, толкова и срещу този престъпник.
Сега ще излезе и ще реве по всички медии, че заради работата му, някой мафиот му е вдигнал мерника. Много работи "човека".
По-добре да търка наровете до живот отколкото да пукардяса.

10298

1

AntiZ

02.05 2023 в 10:46

За съжаление и двете тези са верни. И тази, че гледаме тъп съветски филм с български сценарии, и другата - че това ни е държавата. Държавата в целия и блясък (на снимката). Тъпа, подла, без въображение, мафиотска, пропутинска, необразована, крадлива, и бързо застаряваща ...