РБ: Създават нова комисия Златанов, която да краде бизнеси

OFFNews 18 октомври 2017 в 11:41 4966 1

Изходът от разговорите на Консултативния съвет за национална сигурност е кръгла нула и дава знак за политическа безплодност на институциите. Провалът на първото и неразбирателството на второто заседание на Съвета показаха, че напъните за започване на ефективна борба с корупцията са провал. Това се казва в позиция на Реформаторския блок по темата.

Според реформаторите съглашението между ГЕРБ и БСП на антикорупционния орган да се дадат разследващи функции и въвеждането на такава възможност през НК спрямо частни фирми е ясен знак за замазване на борбата с корупцията.

"Зад завесата на КСНС прозира тайният кроеж на управляващите - да създадат поредната комисия "Златанов", която да се превърне в бухалка за преразпределяне на бизнеси, и лично да пишат в тефтерчето на новият шеф "да се удари" този или онзи. А фалшивото състезание между беквокалите на ГЕРБ и БСП кой е по-по-най по антикорупционност е просто игра на провалени, бездарни актьори", заявяват от Реформаторския блок.

Според реформаторите замитането на скандалите с шуробаджанащината не отговори на очакването на българското общество за решаване на проблема с политическите назначения.

Оставянето на крайното решение в ръцете на изчерпаното от принципи 44 Народно събрание, поставя всички граждани на България в ролята на големите губещи. Тези, които трябва да бъдат проверени и наказани, ще решат да назначат и респективно как да овладеят новото ръководството, твърдят още от извънпарламентарното дясно обединение.

От РБ настояват в закона да има предвидена възможност хората да подават анонимни сигнали, да се гарантира независимост при избора на ръководство на органа за борба с корупцията чрез участието на най-малко 2 институции (президент и парламент) и да има редовни проверки за почтеност на служители и ръководство на структурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews