Quantcast

Ранобудните студенти към опозицията: Къде сте?

Александра Маркарян Последна промяна на 04 януари 2014 в 14:43 9202 29

Ранобудните студенти към опозицията: Къде сте?
Ранобудните студенти към опозицията: Къде сте?

Ранобудните студенти изпратиха днес отворено писмо до опозиционните партии, в което ги упрекват, че са престанали да бъдат реална опозиция и на практика са предали избирателите си.

„Къде е парламентарната опозиция, къде е извънпарламентарната опозиция, къде са „новите играчи”, къде сте всички? Да не би да решихте, че на вашите избиратели изведнъж им хареса новата, изродена Тройна коалиция? Затова ли получихте субсидия от тези гласове? За да стоите и да мълчите? Защото зад всички вас, зад самото ви съществуване, стоят гласове. Гласове на хора, които в голямата си част НЕ искат тези управляващи. Гласове, които ви хранят и чиито интереси вие имате задължението да представлявате! Не само по избори. Защо не задавате и вие въпросите, които трябва да се задават?“

С тези думи студентите се обръщат към представителите на 10-те партии и движения, които минаха прага от 1% на последните избори и събраха вота на общо 1 772 743 души.

В писмото си те задават и въпросите, които, според тях, е трябвало да зададат тези опозиционни политически сили:

„Ами Борис Цветков? Бисеров, Щерев и Ангелов?

Заемите?

Лафка???

Ами средните пръсти, черните джипове, белите автобуси, безбройните полицейски кордони?

Псевдополитическата цинична реторика към протеста и студентите?

Отричането на мирния протест като легитимен инструмент за граждански контрол?

Полицейската окупация на столицата в последните месеци?

Явната отплата за подкрепата на Волен – облъчването на цялата държава с неговия лик?

Генномодифицирания псевдополитически субект Бареков?“

„Защо не се възползвате от лостовете и инструментите, с които разполагате? От европейските си връзки и механизми“, питат студентите. Те напомнят, че „в момент, когато управляващата клика суспендира демокрацията в България ние сме по площадите и окупираме нашите университети, в опит да я браним“ и питат опозиционните политици: „А вие къде сте? Защо мълчите и бездействате?!“

„И ако сега бездействате, защото „моментът не е удобен”, тъй като ако сега има избори няма да получите нужния процент, знайте, че в никое бъдещо време няма да дойде този момент и никога няма да имате пълната подкрепа на народа! Нито един от вас“, пишат те в писмото си.

„Загива вярата на българите в институциите и правото. Загива малкото останала вяра на българите в партиите. И докато решите, че е дошъл „правилният момент” ще загине вярата на българите в демокрацията!

Ние, като граждани на България, изпълняваме своя дълг на гражданска опозиция с позволените ни демократични инструменти.

Не искаме да ни подкрепяте, не искаме да ни съветвате, не искаме да ни съдействате или поощрявате.

От вас искаме ДА СИ ВЪРШИТЕ РАБОТАТА като партийна опозиция. Нищо повече“, пишат още студентите в писмото си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2014 в 02:31

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Протестите умряха точно когато Тиквоча си призна, че ги подкрепя. Хората се отвратиха и престанаха да се интересуват.

Никой нормален човек не иска Първа Частна Банкянска обратно на власт. Нито пък бивши сДСари, ДСбари, костовисти, деформатори-реаниматори, куневисти-пръмовисти и гадан-ръневци.

05.01 2014 в 16:56

Всичко е казано.Но да си отговорим на един много важен въпрос,който косвено свързва партията ГЕРБ и всички свободомислещи хора,излезли на протестите срещу тройната коалиция.Защо олигархията ,заграбила България,със своите послушковци водят безпощадна пропагандна война именно и само срещу тях?!

05.01 2014 в 16:20

... видно е, че е време за Партията на Безпартийните !
...не търпи отлагане да се регистрира и напред към избори... ама незнаели, неможели, млади и малко били... това е положението, Бълхански, ТИЯ ще са - други няма (щото партизанките и ремсистките "беа мноо убави")... а, аз лично, други и не искам :)
П.С.: емигрантите,също така и европейски граждани, ако обичат, да не се помайват, а да спретнат "листа" за участие в Евро-изборите, че тях ги касае най-вече... защото (и не само) Евро-фондовете са им длъжник, по мое мнение...
Шъ съ "оправиме" :)

05.01 2014 в 14:02

1.Вие сте поддържани от членове на партии ,но партиите уважиха вашето желание да не сте подкрепяни партийно.
2.Голяма част от извън парламентарната опозиция са партии създадени от парламентарно представените ,за да отклоняват гласовете на дясно ориентирани избиратели ,които все търсят нови безгрешни лица.Те няма как да ви подкрепят.
3.Има парти,коалиции и сдружения ,които имат изявени публични позиция и програми, остава вие да поемете отговорност и да заявите,кои от тях отговарят на вашите виждания и бихте работили с тях ,като доброволци за осъществяването им.

05.01 2014 в 11:45

Каква демокрация , то в България никога не е имало и едва ли някой от нас ще доживее да я види .. Демокрацията като термин е вече дълбоко опорочена , дори и в така наречения дом на смелите САЩ ... Не можем да поправим грешки със същото съзнание с което сме ги допуснали .. Да бленуваме за нещо което никоя държава не е имала в пълния му смисъл , е меко казано несериозно . Това което трябва да направим е да накараме политиците да си вършат работата , евентуално с по голям граждански контрол .. Другото , смяната на политическата класа е толкова сложно , че едва ли ще даде резултати , понеже тези които имат пари и власт могат да купят и корумпират всеки който има изгледи да управлява държавата ... Всички политици са в кюпа , и всеки мандат е едно и също сегашните обвиняват предишните и го играят доброто и лошото ченге . До преди няколко месеца никой не харесваше Борисов и то със право , но след едва няколко месеца на безумно управление на комунягите , на много хора почна да им харесва Герберската клика .. Това е театъра който ни играят от има няма 25 години , и ние като послушни агънца със слаба памет кълвем всеки един път ....

05.01 2014 в 10:49

Ох - всякога въпроса е - кой е верния въпрос. Та въпроса дето се задава от ранобудните бие встрани. Верния въпрос е защо точно тези партии са взели 1%, а други не. Понеже механизмите точно тези партии, а не други, да са в списъка на които им се задава въпроса са различни, то отговора именно на този - втория - въпрос разкрива кривулиците на "демокрацията", която "вярваме", че "съществувала" по нашите земи.

05.01 2014 в 10:27

Келеши, до вчера плюехте по Борисов, днес обърнахте палачинката.Защо?

05.01 2014 в 10:26

До дядо Тодор
Уточнение: Написал съм съвсем ясно собственото си мнение - най-важният въпрос е да не позволяваме безобразията на това (а следователно и на всяко друго) правителство. Когато употребявам понятието "маловажни" въпроси съм добавил ЗА МОМЕНТА, т.е. тези въпроси в друг момент могат да станат от първостепенна важност.
Нека всеки за себе си направи йерархия на важните и маловажните към определен момент въпроси и да се надяваме, че общата ни енергия ще ни изведе още няколко крачки напред към трудния път за изграждане на нормално общество.

05.01 2014 в 02:32

Балкански, как е рака? Клетвите ми не хващат ли декиш?

Това заслужавате всички червени уроди.

04.01 2014 в 23:28

Деца, бегайте навън! Аз съм на 41, скачах, виках, правих малък бизнес- нали тука ми е корена... Какво дърво съм бил. Отиде ми младостта на вятъра.Защо ли отклоних всички предложения за кариера в чужбина. Ако бяхме хвърлили с жена ми тази упоритост и мерак за работа в чужбина вместо в татковината ни, сега щяхме да сме много по-спокойни за бъдещето ни. Но вече знаем- бъдещето ни в момента е във втори клас и го учим на труд, упоритост, честност- все хубави качества.. учим го и как да е самостоятелно и как да е гражданин на света. Един ден ще направя всичко каквото зависи от мен да напусне България и да се реализира някъде като бял човек и на свой ред да е спокойно за бъдещето си. П.С. Как за толкова години всички си направиха преходите и се "оправиха"? Чехи, словаци, унгарци, румънци и др. Някои и войни водиха... Само тука нищо не става.