Райчев: Вотът с машините е по-честен, да ги върнат на втория тур

OFFNews 29 октомври 2023 в 23:27 2631 1

Андрей Райчев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Андрей Райчев

Социологът Андрей Райчев заяви, че машинното гласуване е по-справедливо и честно, както и по-бързо излизат резултатите. Според него няма причина ЦИК да не върне опцията за машинно гласуване на втори тур на местните избори. 

Райчев коментира пред БНТ, че Централната избирателна комисия по принцип се бави със съобщаването на резултата и го оповестява около 2-3 дни след изборния ден. Той посочи, че на местни избори резултатите по принцип излизат по-бавно. По думите му обаче, ако имаше опцията за машинен вот, досега щеше да може да се обявят първите резултати от местния вот.

"Да ви кажа като социолог, с професионална отговорност го казвам - няма никакво съмнение, че с машините много по-точно и справедливо протичат изборите. Машините са много по-честен, точен и строг начин да се гласува, по-бърз. Но това, че в България има такава криза, създадена от двама високопоставени чиновници: министър и зам.-министър, които се държат в дистанцията на глупова престъпност или престъпна глупост - изобщо не значи да отменим машините."

Според него няма причина на втория тур на местните избори да не се гласува с машините. "Още на втори тур можем да имаме машини и никаква причина за махането на машините не виждам", заяви той. Андрей Райчев напомни, че не предходните местни избори през 2019 г. имаше 600 000 хартиени бюлетини, които бяха обявени за невалидни. 

Васил Терзиев първи в София, Хекимян извън балотажа според екзитпола

Ваня Григорова засега е втора в битката за кмет на София. Райчев коментира, че независимо дали ще отиде на балотаж или не, това е огромен успех за БСП. По думите му може да се очаква движение в левия политически спектър. На въпрос дали ще има нов ляв проект, той коментира: "Не е важно какво ще прави Григорова или Нинова. Въпросът е какво ще прави този половин милион души."

Той подчерта, че резултатите не показват ръст на "Възраждане". По думите му тяхното представяне не е лошо, но те никъде не събират подкрепа над 20%. "Мнозина мислеха, че радикализацията ще минава през тях, но това се оказа невярно", каза Райчев. 

По думите му основен извод от резултатите от местния вот е, че дясно гласуващите се еманципират от ГЕРБ и вече имат представителство в лицето на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). "Дясното много дълго бе резервна гума на ГЕРБ. Сега те имат сила за самостоятелно поведение", посочи той. 

Социологът заяви, че ГЕРБ винаги са се позиционирали дясно-център и че Борисов е превзел дясното. "Дясното обаче се консолидира и въпреки сглобката, вкараха Борисов в центристка роля. Дали ще свикне с това е друг въпрос", добави той. 

Андрей Райчев каза, че Васил Терзиев може да се радва, но че ПП-ДБ падат с около 8% спрямо ГЕРБ сравнено с последните парламентарни избори, когато ги делеше едва 1%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

30.10 2023 в 10:02

Явно на този питекантроп зрителния проблем не му позволява да вижда нещата по друг начин освен комунистически! с машина се гласува в някои държави от Южна Америка като Бразилия, Венецуела и Перу. На азиатския континент това са Иран, Индия и Бангладеш. Дори в Африка (!) единствено Намибия гласува с машина.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки