Радулов: Всички шефове в спецслужбите са назначавани след интервю с Пеевски

OFFNews 18 юни 2021 в 20:57 6271 1

Снимка pp-itn.bg

"В последните 10 години в специалните служби упорито се говори, че няма назначен човек в тези служби, който да заеме ръководно място, без да е минал преди това на интервю с Пеевски", заяви пред бТВ проф. Николай Радулов от "Има такъв народ".

В интервюто Радулов каза още, че санкционираният по закона "Магнитски" Илко Желязков е извършвал услуги за гръцкото разузнаване и за гръцки контрабандисти:

"Илко Желязков в специалните служби никога не е бил някакъв началник, с изключение на краткия период в ДАТО. Той беше служител в гръцкото направление... Той е извършвал услуги на гръцки граждани, които - според нашите служители - са били служители на гръцкото разузнаване. Беше станал много близък с контрабандисти на цигари... Тогава не беше прието тези неща да се изкарват на бял свят, кирливите ризи се затваряха вътре в сферата на самата служба - и просто го освободиха."

"След това, като се позабрави тази работа и се попромени ръководството на службите, някой го взе като служител под прикрите заради неговите връзки...това са връзки, които са интересни." - добави бившият главен секретар на МВР.

ДАНС и Пеевски

Радулов коментира, че е интересно как след като в ДАНС са били запознати с всичко това, Желязков е получил достъп до класифицирана информация, тъй като "е нанасял непрекъснато морален и може би финансов ущърб" на спецслужбите, защото "да раздаваш подкупи, да вербуваш за каузата за човек, който е вън от системата, да въртиш сделки" в никакъв случай не е добра практика.

Връзката между Желязков и Пеевски е видима, тъй като те са работили заедно в Държавния резерв, това го е поставило в приоритетно за придвижване направление. Очевидно е, че Желязков е бил верен не на националната сигурност, а на едно конкретно лице. Г-н Пеевски кадрува в ДАНС още отпреди времето, когато беше избран за ръководител на Държавна агенция „Национална сигурност“. Феноменална беше и бързината, с която на Желязков му беше издаден допуск до класифицирана информация – за два дни..., а процедурата трае около шест месеца, коментира още бившият главен секретар на МВР.

Връзката с руския шпионаж

"Интересно е, че всички уволнени ръководители на специални служби,... са уволнени, защото са страшни борци срещу руския шпионаж. Съвсем скоро ще се разбере това наистина ли е така, защото, за да се работи в случай по шпионин, в специалните служби остават следи", коментира още Радулов.

Той заяви още, че смята, че специалните служби са се занимавали с прикриването на реалните руски шпиони у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови