Радослав Рибарски: При тридневно отпадане на дерогацията цените на горивата щяха да се повишат

OFFNews 19 ноември 2023 в 12:20 2052 0

Радослав Рибарски

Снимка БГНЕС

Радослав Рибарски

„При тридневно отпадане на дерогацията цените на горивата щяха да се повишат. Тогава изцяло щяхме да зависим от внос в някакъв момент и това можеше да доведе до затрудняване в покриването на търсенето“, каза по bTV депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и зам.-председател на Комисията по енергетика Радослав Рибарски.

Ние от ПП-ДБ сме наясно с рисковете. От самото начало заложихме март, за да минат зимните месеци, които затрудняват доставките на нефт. Разгледахме докладите, които постъпиха и те ясно показват рисковете. Нужен е период за организиране на дългосрочни доставки на суров нефт. След това технологично да се пренастрои рафинерията. Не можем да поставим на риск снабдяването с горива, а и цените са изключително важни за хората, това винаги е водещо, категоричен е Рибарски.

За да не спре производството в рафинерията в Бургас, трябва плавно да се преминава към неруски нефт. През декември съотношението трябва да е 80 към 20, следващото тримесечие намалява и плавно стига до 50%. Преминаването под 50% руски нефт ще покаже дали рафинерията изцяло може да премине към неруски нефт, обясни той.

По думите му, ако се заложи март в графика, трябва ясно да се знае какво се прави по дни. Всеки ден и под каква форма се гарантират дългосрочни доставки. Кой нефт ще замести руския нефт? Какви ще са цените?

"Виждаме, че се изравняват цените на сортовете. Очакванията са, че ще има повишение на цените. Но това е пазар, който зависи от котировките на суровия нефт на борсите", каза Рибарски и подчерта, че планът за доставките трябва да се изготви от "Лукойл" дългосрочно.

За предстоящия вот на недоверие

Според Рибарски в сряда парламентът ще излезе от задънената улица, в която е в момента, ще бъде отхвърлен вотът на недоверие към правителството и ще започне гласуването на важните данъчни закони и бюджета на държавата. Рибарски.

Има ротационно правителство, а в парламента има мнозинство, което гласува реформи, които заедно сме поставили на масата и те са жизненоважни за България. Те са ясни: еврозона, Шенген, съдебна и конституционна реформа. Има нужда от разговори и обсъждане на темите, добави той и уточни, че с ДПС работят по конкретни законопроекти - Всеки един се обсъжда поединично. Нямаме договорки за безрезервна подкрепа, заяви зам.-председателят на енергийната комисия в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!