Радев: Всички се надяваме, че ще бъде избегната война в Украйна

Ангел Марковски 14 февруари 2022 в 12:49 1210 0

Снимка Архив/БТА

"Всички се надяваме, че ще бъде избегната пълномащабна война в Украйна", заяви в Сунгурларе президентът Румен Радев. "Всеки ден има преговори на най-високо политическо ниво. Който си мисли, че кризата ще бъде решена по военен път, греши. Единственият път за намиране на устойчиво решение е по преговорите и дипломацията", категоричен бе държавният глава.

По думите му най-големият риск за сигурността на България е да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили. За утрешното събиране на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) президентът каза, че трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към боеспособността на българските въоръжени сили и това ще са проблемите, които ще бъдат дискутирани утре.

На въпрос трябва ли България да приеме позиционирането на допълнителни американски сили, ако получи предложение за това от САЩ, Румен Радев каза: "Както знаете, България е част от усилията за деескалация, на част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници от Алианса". По думите му България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит на способности в нашите сухопътни войски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!