Радев: Всяка подмяна или манипулиране на историческите факти неизменно води към безпътица

OFFNews 19 август 2023 в 21:35 2506 11

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Всяка подмяна или всяко манипулиране на историческите факти и прекрояване на нашите празници и традиции неизменно води към безпътица.

Това заяви тази вечер в местността Петрова нива президентът Румен Радев.

"Потомците на въстаниците, които днес изпълват Петрова нива сте най -правдивата мяра за родолюбие и гарант срещу всеки опит за подмяна на нашата история. Вярвам, че чувството за свобода, справедливост и достойнство, което носиха преображенци от 1903 година, днес живее във всички българи", добави президентът.

Държавният глава участва в националния възпоменателен събор в историческата местност по повод 120 -ата годишнина от Илинденско -Преображенското въстание.

В словото си Радев отбеляза, че съхранената историческа памет е темелът, върху който нашият народ може да гради своето достойно бъдеще и почитта към всички, загинали да свободата, е знак за всички онези, които при всяка смяна на политическото статукво бързат да пренапишат личната си биография или гледат на нашата история през призмата на чужд прочит.

Румен Радев отбеляза, че сме длъжни към нашите предци, които са оставили костите си и с кръвта си са платили българска свобода и независимост.

"Затова наш дълг е да пазим не само чисто името им, но и да не отстъпваме от техните завети", подчерта държавният глава.

Съборът на Петрова нива се състоя под неговия почетен патронаж. На събитието присъстваха народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора.

В ритуалите и тържествената проверка участваха военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част. По рано в храма - костница „Света Петка“ бе отслужената заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци. В историческата местност в Странджа президентът пристигна със съпругата си Десислава Радева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

11

AlexT

20.08 2023 в 16:17

Руският агент да каже : Има ли изобщо думата БЪЛГАРИЯ в Сан Стефанския договор/ /от 3-ти март 1878г, ПАЗЕН да не го видим и до днес от руснаците !!
Участва ли Игнатиев в осъждането на Левски- подкрепяйки смътрната присъда ? Колко войни и невинни български жертви сме дали - с войните на турция и русия - за ПРОЛИВИТЕ !!
Колко страни са получили СВОБОДА и ДЕМОКРАЦИЯ,след ОКУПАЦИЯ- руско-съветска ?
Сърбия , Черна гора и Гърция - русия ли ги освободи ?

Вечна памет на 'лудите глави' подпалили Априлското въстания и показали , че има един народ , там, на Балканите - българския..Дали повод на русия, отново да ОКУПИРА българските земи и тръгне към Проливите- главната цел !!
За ''освобождение " от русия ПИТАЙТЕ ВСИЧКИ нейни ПОГРАНИЧНИ народи : от Финландия и Балтийските страни, през Полша и Украйна, Армения, Грузия, цяла СРЕДНА Азия- Узбекистан, Афганистан,Азърбайджан, таджиките и т.н. до ...МОНГОЛИЯ !! Всички ТЕ са били ОБЕКТ На ОКУПАЦИЯ- войни за завладяване .и от царска и от съветска русия .

1000

10

Зла свекърва

20.08 2023 в 12:59

Румен Радев подмени ролята на българския президент с тази на руски гаулайтер.

Стига вече тъп популизъм и разделяне на нацията от страна на президента.

9347

9

Анализи

20.08 2023 в 11:22

Путинското чучело е срам за Ботев, Левски, Раковски.

1915

8

Читателка

20.08 2023 в 11:09

Защо ли сметната палата не му провери как си изпълнява бюджета?? Предишни проверки на президентството показваха огромни разходи за тоалетна хартия. Това е най-лесния начин за оправладаване на средства и точене на бюджет. Много популярен!!

1915

7

Читателка

20.08 2023 в 11:08

Това подло човече получава стимул да говори на масови събирания на български граждани, които може да са отишли там по свой избор, своя подбуда, а така са принуденида го слушат. Когато започне да говори такива измишльотини трябва да му се обръща гръб или просто да се напусне мястото.. Защо не прави тези обръщения по обществено радио или обществена телевизия ?? Защото на екран тези думи няма как да се чуят, най-лесно ще си изключиш телевизора или апарата. Но застанал на митинг - искаш или не искаш - го срушаш!!Той е отровно-вреден за този народ!!!

1000

4

Терицио

20.08 2023 в 09:36

Как ще я изтърпим тази ушанка още няколко години, не знам.Игнор на това мекотело.

910

3

бай Падежко

20.08 2023 в 05:09

За това зелено-чорапесто недоразумение, явно "истинската и неподправена" история е тази, която е учил в московската генерал-щабна акадения.

1005

2

eagle60

19.08 2023 в 23:09

Който сее ветрове, ще жъне бури!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика