Радев: Войската много пъти е спасявала България, докато политици неведнъж са я проваляли

OFFNews 07 февруари 2019 в 20:04 5188 0

Снимка president.bg

„Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли. И ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците - дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави в Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им“.

Така Румен Радев коментира думите на премиера, че специално за нуждите на ВВС през последните години са купувани само транспортни самолети, вертолети, с които генералитетът да избяга при евентуална война. Държавният глава отбеляза, че намира изказването на Борисов за несполучлива шега.

Днес Радев се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията - в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности остават предизвикателства пред Българската армия, заяви президентът и подчерта, че това са сложни процеси, които изискват тясна координация между военната експертиза и политиците.

„Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси“, каза Радев.

„Виждаме какво стана с другите проекти. Някой да говори вече за корабите, за бойната машина на пехотата, нали трябваше заедно да се движат, в пакет, заедно да се договарят?“ - попита президентът.

Радев е на мнение, че в момента има пълна неяснота по отношение на финансирането на двата проекта след "това финансово приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

Очаквам новият, макар и закъснял, стратегически преглед на отбраната да даде по-голяма яснота относно процесите на планиране, относно нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателства, задачите, ресурсите и хора, добави президентът.

Радев е благодарил на ръководството на Министерство на отбраната за "постигнатите през изминалата година успехи по отношение пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта в личен състав, за проведените множество успешни учения, както и за отделените средства за поддържане на техниката и въоръжението."

„На вниманието остава рискът за летателния състав. Тази година негативната тенденция за намаляване на нальота не може да бъде преодоляна“, посочи още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки