Радев: В един от най-мрачните периоди на човечеството народът ни извърши акт на безпримерна смелост

OFFNews 10 март 2019 в 17:47 2968 2

Държавният глава Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с орден "Стара планина" първа степен.

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 известният филантроп получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за развитието и укрепването на приятелските връзки и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, еврейската общност и гражданското общество в Република България, както и за значителния си принос за развитието на образованието у нас.

„Спасяването на българските евреи не е само историческо събитие, а вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден, защото един народ показа, че дори в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато е изградил фундаментални ценности в продължение на повече от хиляда години“, заяви президентът Румен Радев в приветствието си.

Държавният глава посочи, че днес отбелязваме и 76 години от спасяването на българските евреи и допълни, че в един от най-мрачните периоди на човечеството българският народ е извършил акт на безпримерна смелост, на гражданска отговорност и човечност.

В словото си президентът Радев отбеляза, че съвместните инициативи на Световния еврейски конгрес и на Организацията на евреите в България "Шалом" съдействат не само за повишаване на нетърпимостта и противопоставянето на ксенофобията и дискриминацията, но и за по-добро сътрудничество с българските институции за действия срещу антисемитизма и речта на омразата.

От своя страна президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер благодари за честта да бъде удостоен с висшето държавно отличие и заяви, че е получавал много награди, но тази е особено ценна, защото идва от страната, в която за първи път е дошъл през 1997 г. и това, което е обикнал най-много тук, са хората.

Уважението ми беше спечелено посредством техните бащи и деди, защото в най-тъмните времена на европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже "не" на омразата, "не" на убийствата, "не" на антисемитизма“. Ако цяла Европа беше показала такъв кураж, това щеше да има позитивен ефект и до днес, посочи президентът на Световния еврейски конгрес.

След церемонията президентът Румен Радев проведе работна среща с Роналд Лаудер на „Дондуков“ 2, в която участваха и посланиците на Държавата Израел Ирит Лилиан и на САЩ Ерик Рубин. По време на разговорите са обсъдени перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието и науката, насърчаване на взаимните инвестиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11769

2

Dafack

10.03 2019 в 19:58

На тоя ми омръзна да му чета пред-написаните от някое студентче клиширани изказвания, пълни с фалшив патос и тотално лицемерие. Всичко в тая политика е пари и всеки гледа да глътне повече... това е. Боли го некой вече за герои и светци...

4245

1

rrr11

10.03 2019 в 19:34

Не само народа. Главна заслуга за спасяването имат цар Борис, Димитър Пешев и тогавашната православна църква на царство България. Ама фатмака нали трябва да спазва червената опорка, че тогава управлявали фашисти, и затова не иска да им признае заслугите.