Радев трябваше да уважи и контрапротеста през 2020-а, твърди Герджиков

Ружа Райчева 08 октомври 2021 в 18:30 6650 5

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Президентът трябва да е активен и да участва в обществения живот. Не упреквам Радев, че излезе при протестиращите и посредничеше за постигането на тяхната кауза. Проблемът е, че тогава имаше и контрапротести, страната беше разделена – президентът не бива да взима едната страна, когато има и други. Това заяви пред bTV ректорът на Софийския университет и кандидат за президент проф. Анастас Герджиков. 

"Радев можеше да направи друго, да каже: Нека да подкрепим почтените. Трябваше да го направи, така че да не насъсква хората едни срещу други", смята ректорът на СУ.

По думите му основният проблем на Румен Радев е, че той често е бил твърде рязък и понякога е смесвал ролята си на президент с личното си отношение към хора и партии. 

Анастас Герджиков е на мнение, че президент, който иска да обедини нацията, не трябва да "стои зад пердето", а да бъде много по-активен от всеки друг. Въпреки това ректорът на СУ е категоричен, че увеличаването на правомощията на президента е опасно, независимо кой е държавен глава:

"Да дадеш на някого повече правомощия е опасно – трябва да изчакаме търпеливо партиите в парламента да намерят начин да работят заедно."

Проф. Герджиков твърди, че е виждал почетния председател на ДПС Ахмед Доган веднъж в живота си и то на разстояние от 10 метра:

"Не познавам и Пеевски, не познавам и Карадайъ, но познавам доста повече хора от НДСВ. А понеже одобрението към ГЕРБ е намаляло, когато получих тяхната подрепа, много хора ме упрекнаха."

Според него основната грешка на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е била липсата на диалогичност, а когато няма диалог, "се допускат грешки". 

Герджиков смята, че България се нуждае от радикална съдебна реформа, защото тя е решаващ фактор за установяването на върховенство на закона у нас.

"Главният прокурор е спорна фигура, а това очевидно значи, че той не е извършил каквото трябва. Ако днес главният прокурор Иван Гешев си отиде, утре ще дойде друг Иван Гешев, докато не променим правилата", каза още ректорът на СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

7

Топалка

09.10 2021 в 04:33

Съжелявам, но този филм с послушните президенти дето не стават за политици сме го гледали вече. При тях от президента нищо не зависи, той няма правомощия да прави каквото и да е. Скучен филм.

1896

5

Simo

08.10 2021 в 19:51

ГЕРБджиков, т. нар. "контрапротест" нали го уважи тогава боко свинята крадлива, боко мутрата който ограби 200 милиарда от държавата. Парите с които сега ти плаща да говориш глупости против Радев, най-великият Президент на България за всички времена .