Радев: Трябва да има сериозен дебат за правосъдната реформа

OFFNews 20 май 2017 в 12:57 5720 5

За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона. Проверките, които иска Лозан Панов, трябва да се изискат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, описани в закона - ВСС, инспектората към ВСС и анкетна комисия в парламента. Това заяви президентът Румен Радев в коментар на исканията на председателя на ВКС Лозан Панов.

Държавният глава посочи и че е важно да има дебат по правосъдната реформа.

"Отворен съм за диалог и смятам, че трябва да има един сериозен дебат, както и той (Панов) говори дали да има реформа само в дълбочина или и в широчина - една всеобхватна реформа", каза Радев.

Президентът коментира и "нацисткия скандал", който доведе до освобождаването на зам.-министър на регионалното развитие и висш чиновник от Министерство на отбраната.

"Въпросът е много по-фундаментален и принципен. На 9 май поздравих целия български народ за победата над нацизма. Болшинството от политиците не го сториха, а сега всички казват, че има проблем. Според мен историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Това е проблемът. Точно заради тази индулгенция днес виждаме и такива скандали", заяви Радев.

Според държавния глава в осъждането на нацизма всички трябва да са единни.

"Не приемам подхода с уклончивите коментари на властта, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не е там въпросът, осъждаме ли тези явления или не. Аз съм обнадежден от българското общество и от неговата реакция. Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително. Извинението, в случая, е най-добрият подход. Някак си се внушава, че ако си обикновен гражданин е допустимо да снимаш, да се шегуваш, но станеш ли във властта изведнъж това става абсолютно забранено. Не става въпрос за позицията, която заемаш в обществото. Всички сме част от това общество независимо дали сме обикновени граждани или политици. Тези роли се сменят много бързо, както виждаме. Особено в наше време. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора, но проблемът е на друго място", допълни Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!