Радев: Страната ни очаква не само F-16, но и дронове от Локхийд Мартин

OFFNews 13 декември 2022 в 18:32 1900 0

среща

Снимка Прессекретариат на президента

Срещата

Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии.

Това е заявил президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, специализирана в самолетостроенето и ангажирана с производството на изтребителите F-16 Block 70 за българските Военновъздушни сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев е изразил очакване започналото производство и доставката на изтребителите F-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство. България продължава да търси устойчиви решения, които да не допуснат страната ни да загуби отбранителни способности, предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените изтребители F-16 Block 70, напомнил президентът.

Създаването на условия за ремонт и поддръжка на летателната техника в България, което ще оптимизира влаганите от страната ни ресурси за отбрана, както и възможностите за развитие на нови отбранителни технологии у нас, също са били сред обсъдените теми в рамките на срещата.

По време на разговора е бил изразен интересът на страната ни за задълбочаване на партньорството с американската компания и в областта на безпилотните летателни апарати.

Възможността за осигуряване на хеликоптери за обучение на български пилоти също бе сред поставените въпроси. Подкрепа в тази насока би допринесла за успешната реализация на проекта за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), иницииран от президентската институция и заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, напомнят от "Дондуков" 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови