За да покаже, че сме суверенна държава, Радев не дава ни танкове, ни ПВО, нито изтребители на Украйна

Финансите на държавата са стабилни. Служебното правителство само предупреждава, каза президентът

OFFNews 21 март 2023 в 12:16 10182 24

Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове или противоракетни установки, обяви президентът Румен Радев пред журналисти преди започването на конференция "Антикорупция и национална сигурност".

Той допълни, че е редно "българските граждани отсега да знаят позициите на партиите, които скоро ще решават от името на страната дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или на удължаването на войната".

"България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Ние ще подкрепим европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира", изтъкна държавният глава.

Вчера стана ясно, че на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи на страните от Европейския съюз е било обсъдено предоставянето на 155-мм снаряди за Киев. Военният министър Димитър Стоянов обясни, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като не използва боеприпаси с такъв калибър. 

Според Радев така страната ни ще даде на ЕС знак за своя суверенитет във взимането на решения.

Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. 

На 15 март излезе доклад на министъра на финансите Росица Велкова, в който се посочваше, че България е изправена пред фалит и има сериозен проблем за поддържането на фискална стабилност. Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите, се казваше в него.

По-късно Велкова обясни, че няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на МВФ и нужда да се тегли нов дълг. И допълни, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни. 

"Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. И го поздравявам за това, че осигури рекордна събираемост, че гарантира ежегодното нарастване на пенсии и заплати", коментира Румен Радев.

Той нарече спекулации и твърденията, че предстоят орязвания на заплати и пенсии, както и че ще има промяна на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от МВФ.

"Напротив, финансите са стабилни. Това е предупреждение, което служебното правителство отправяше от трибуната и на предишното Народно събрание. Предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, можем евентуално да достигнем и до някои от тези негативни сценарии", обясни Радев.

Президентът апелира отново за приемане на работещо антикорупционно законодателство, както и закон за разследване на главния прокурор.

"Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. Не може да се хвърлят части от някакви СРС-та, без да се казва публично за какво става въпрос", допълни Румен Радев.

Държавният глава призова за "правосъдна реформа, която да изключва, както произволни арести, така и избирателното правосъдие и бягството от наказание". Той очаква предложените за втори път от Министерството на правосъдието промени да бъдат обсъдени и приети от новия парламент.

"България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани", заключи Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-656

24

McCarthy

21.03 2023 в 19:20

понеже освен нечленоразделни минуси не видях отговори, а притеснителни прозиви за гласуване на СЪЩОТО, искам пак да попитам:

Кой гласува за радев, кой го легитимира, кои измамници дойдоха от служебните му правителства, кой му осигури още служебно правителство и кой гласува помощи за украйна по Негова преценка? Ако може отговори по същество.

1220

23

хr4

21.03 2023 в 19:17

След 6мес, ще му ги пратим на Мунчо да си ги монтира до ротондата и да ходи да си ги гали като скъп спомен от времената на Варшавския договор, защото за друго няма да стават. Нооо, нормално...когато родината ти е Ватушка.
Такъв помияр не сме имали в политиката от поне 35год. А не като да не сме се нагледали на помияри!

1005

22

Диоген

21.03 2023 в 15:45

борисов не знам дали си природно умствено недоразвит или толкова си можеш.
с такива поговорки и мисли си пий ракията и псувай телевизора докато си шляпаш семейството.
на такива като теб ако имаше как никога да не им се дава да припарят до урна за гласуване.

-1655

21

ob1

21.03 2023 в 15:34

За да покаже, че сам решава (п)резидентът решително си завря главата в .gz на путин.

3767

20

Име на профила

21.03 2023 в 15:18

Джендо, мерси, и един приятел ми каза същото, ще се пробвам!

-529

19

6екеr4о

21.03 2023 в 15:06

Уважаеми Рисайкъл,
исрено се надявам светлата Ви вяра да се сбъдне! Позорният пРезидентин трябва пожизнено да изгние в пандиза!!!

3171

18

recycle bin

21.03 2023 в 14:40

Гласувайте на 2 Април и не просто гласувайте, а гласувайте умно!
Това е единственият шанс да се откъснем от кремълската резидентура.

Вярвам, че един ден смрадливият кремълски чорап ще бъде съден за национално предателство и държавна измяна.
Това ще стане, когато реално спрем да бъдем руски сателит и троянски кон. Колко близо или далеч е този ден, зависи от нас.
За съжаление не мисля, че е близо. Очертава се отново парламентът да е пълен с открити руски агенти или прикрити като евроатлантици - патокостроители.

89

17

bat.galin

21.03 2023 в 14:33

по-голям помияр от този е само простака от село банкя.

5827

16

pisnamiotmutri

21.03 2023 в 14:29

Добре, че и другите лидери не са като Румен, че държави като Русия щяха да си пазаруват територии. По мирен път.