Радев с писмо до евролидерите: Подкрепете ни за Шенген през декември

Президентът предлага на холандския премиер Марк Рюте още експертни срещи

OFFNews 09 ноември 2022 в 15:35 1601 1

Румен Радев

Снимка БТА

Румен Радев

Президентът Румен Радев призова европейските лидери да зачитат постиженията на България и Румъния за приемането на двете държави в Шенген в писма, изпратени днес, съобщиха от президентството.

Писмата са продължение на изявленията му относно приемането на България и Румъния в Шенген, направени на заседанията на Европейските съвети в Прага и Брюксел т.г. Румен Радев отново откроява приноса на България в опазването на външните европейски граници, както и вложените за това значителни финансови, технически и човешки ресурси.

Радев напомня за многократно заявяваното от Европейската комисия и от Европейския парламент признание за готовността на България да се присъедини към Шенген. Държавният глава обръща внимание и на приетата със значително мнозинство Резолюция от 18 октомври тази година, в която Европейският парламент призовава Съвета на ЕС за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на европейското законодателство за Шенген по отношение на България и Румъния до края на 2022 г.

„България се придържа изцяло към достиженията на европейското право по отношение на Шенген във всички ключови области по управление на външните граници“, подчертава държавният глава и добавя, че ефективният граничен контрол, осъществяван от България, е потвърден от експертите на ЕС по време на полевата им мисия в България на 12-13 октомври т.г. Тази мисия се състоя по инициатива на България и Румъния в отговор на изразените искания на част от страните членки за преглед на прилагането на достиженията на правото от Шенген.

„Волята, капацитетът и всеотдайните усилия на България да бъде част от Шенгенското пространство са израз на солидарността на България с европейските партньори. Време е този подход да бъде реципрочен, като се подкрепи нашето пълноправно членство в Шенгенското пространство“, заявява Румен Радев. По думите на държавния глава е време за прагматични решения, които да предотвратят нови разделителни линии в Европейския съюз.

Държавният глава подчертава също така, че на фона на тежката криза в средата на сигурност и икономиката, когато солидарността и динамичният икономически обмен са особено необходими, задържането на България и Румъния извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата. Президентът изразява увереност, че на предстоящото през декември заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи България и Румъния ще получат подкрепа от лидерите на останалите държави членки на ЕС.

Допълнително, в писмото си до премиера на Нидерландия Марк Рюте, с когото президентът Румен Радев проведе персонални разговори на последните две заседания на Европейския съвет, държавният глава отправя предложение за провеждането на експертни срещи, на които да бъдат обсъдени изразяваните от страна на Нидерландия резерви за приемането на България и Румъния в Шенген. „Готови сме да предоставим допълнителна информация и да отговорим на опасенията, които Нидерландия може да има по отношение на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство“, посочва още в писмото си президентът Румен Радев, отбелязват от президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието