Радев призова Ердоган да работим съвместно за извеждането на блокираните моряци в Украйна

OFFNews 04 април 2022 в 17:34 2166 0

Снимка БТА/Асен Тонев - Архив

Президентът Румен Радев призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение в Украйна.

Това е станало в телефонен разговор между Радев и Ердоган, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - "Рожен" - на пристанището Черноморск (Черно море), и "Царевна" – на пристанище Мариупол (Азовско море).

Радев е приветствал усилията на Турция за "посредничеството при разрешаването на военния конфликт в Украйна по дипломатически път. В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия", пишат от прессекретариата.

Българският президент е откроил и готовността на страната ни за "засилено партньорство в енергетиката и осигуряване на алтернативни енергийни доставки от Турция при последващо задълбочаване на военния конфликт в Украйна".

Прави впечатление, че в съобщението от "Дондуков 2" никъде войната в Украйна не е наречена "война", а "конфликт" и "военен конфликт".

Обща е била и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 млрд. долара не отговаря на възможностите на двете държави и има голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, взаимните инвестиции, енергетиката и в сферата на сигурността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови