Радев похвали САЩ за санкциите по ''Магнитски''

OFFNews 09 декември 2021 в 18:50 3173 3

Снимка Архив

Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права. Институциите ни доказаха, че са способни да провеждат честни и свободни избори.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който взе участие в Срещата на върха за демокрацията по покана на американския президент Джо Байдън.

"Корупцията вреди както на страните, които са пряко ограбвани, така и на тези, които осигуряват убежище за придобитото по престъпен начин", подчерта Радев и призова за още по-активни съвместни действия в международен план.

Пред участниците в конференцията държавният глава открои като пример в тази насока подкрепата за българските граждани, изразена с резолюцията на Европейския парламент от 2020 г. по отношение на върховенството на закона в България, санкциите, наложени от администрацията на САЩ по закона „Магнитски“, както и доверието, което демократичната общност у нас възглага на професионализма на Европейската прокуратура при разследването на корупцията и измамите с европейски средства.

В различните панели на международния форум, който се провежда онлайн на 9 и 10 декември, участват държавни и правителствени ръководители от цял свят, представители на неправителствени организации и журналисти с принос към укрепването на демократичните ценности и институции.

Срещата на върха за демокрацията се фокусира върху предизвикателствата пред демократичните общества, както и върху общите усилия за гарантиране на политическите свободи, прозрачното и отчетното управление, овластяването на гражданското общество, свободата на изразяване и независимостта на медиите. 

Румен Радев посочи предизвикателствата, които страната ни срещна след началото на прехода към изграждане на демократично общество преди 32 години:

„Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция“, подчерта той.

Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години Румен Радев определи като проявления на прехода, които създават и предпоставки за възход на нов тип авторитарно управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

3

fishcake1

09.12 2021 в 23:59

Sash vask - обичаш да ближеш ботуши май.

1215

2

Lyubo

09.12 2021 в 21:56

Ооо, Сашката, отдавна не си се мяркала тъдява. Свърши ли траурния период ?!
 
X

Подкастът на OFFNews